Chokladfondant är en dröm för chokladälskaren och känns lite lyxig med bär och glass till. Men man får passa dem noga i ugnen och det är lätt att de blir torra, hellre för lösa än torra tycker jag. Känn med sticka om du är osäker, de skall vara fasta i kanten men lös inuti. Chokladfondant Ingredienser: 100 g smör 150 g mörk choklad av god kvalité 2 ägg 2 äggulor 0,5 dl strösocker en nypa salt 2 msk vetemjöl smör och socker till formarna Till servering: jordgubbar vaniljglass florsocker 1. Värm ugnen till 225 grader. Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen. Bryt chokladen och låt dem smälta i smöret. 2. Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke. 3. Vispa även i mjölet, saltet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen. Rör tills det blir en slät och blank kräm. 4. Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar. Sockra dem istället för att bröa så blir ytan blank och fin. 5. Fördela smeten i formarna. Om du vill förbereda efterrätten någon timma innan den skall serveras går det bra att göra det fram till detta steget, förvara i rumstemperatur, annars stelnar dom. 6. Sätt in formarna i mitten av ugnen. Nu får man passa noga, de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen. 7. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten. 8. Låt fondanterna stå några minuter ( då släpper de lättare) och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar. Du kan även dra lite runt i kanten med en kniv försiktigt om den inte lossnar. 9. Garnera med florsocker, jordgubbe och servera med en kula vaniljglass eller grädde.