Här om dagen caterade jag desserter till ett kul event på hotellet Haymarket i Stockholm! Eventet hölls i sviten högst upp och arrangerades med Sveriges bästa bartender Johan Evers som blandade fantastiska drinkar med romen Zacapa. Han kommer finnas där vid några tillfällen framöver så man kan smaka på hans drinkar. Jag fick baka med zacapa romen och gjort en zacapa créme brulée, en saffransrulltårta med rom- och körsbärssylt och en romtryffel med kanderade nötter. Favoriten var créme bruléen alla gånger! Den blev verkligen en succé med sin fina romsmak mot det söta. Längst ner hittar ni bilder från eventet och recepten på alla goda zacapa bakverk. Gott till julen! Foto: Olof Ringmar Här ser ni zacapa créme brulée, med ett sötbakat fikon, zacapa tryffeln gjord med Lindts 70% choklad, mini-saffransrulltårta med körsbär- och romfyllning och en färskostmousse till det. Vilken vill du helst smaka på?! Här hålls en Zacapaprovning för mat-och dryckesjournalister. Vist är det en fantastiskt fin svit!? Superduktiga Johan Evers briljerar med sina drinkar! Här står jag trött men glad över att fått delta på eventet! Tack alla som kom! Här nedan får ni recepten från eventet! Zacapa créme brulée Ca 6 port 3 dl grädde 2,25 dl mjölk 0,75 dl Zacapa 1 vaniljstång 120 g äggula 80 g strösocker 1 nypa salt Strösocker eller råsocker att strö över till bränningen av bruléen Karamelliserade fikon 3 fikon 3 msk socker 2 msk zacapa Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk, zacapa, vaniljfrön och vaniljstång. Rör om hela tiden så det inte bränner. Sila av. Vispa äggulor och socker riktigt poröst. Blanda ner i vanilj-och romvätskan. Salt. Låt gärna stå i kylen och dra till dagen efter för bästa smak. Värm ugnen till 95 grader. Fördela creme bruléesmeten i ungsfasta formar. Ställ i en plåt med kanter och häll i vatten ca 1 cm i plåten. Grädda i ugnen tills de stelnat men är lite dallriga i mitten. Ca 1,5 timme. Låt svalna helt, strö över socker och bränn med en brulée brännare. Upprepa för att få ett tjockare lager. Du kan använda råsocker eller strösocker. Dela fikonen på mitten. Lägg dem i en kastrull och häll på sockret och låt det lösas upp på medelvärme. När sockret har löst sig häller du på zacapa och kokar ett tag tills vätskan blivit lite koaaktig. Servera bredvid zacapa creme bruléen. Saffransrulltårta fylld med Zacapa-& körsbär 4 äggvitor 4 äggulor 1,5 dl socker 2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljpulver 1 pkt saffran 1 krm salt 1 msk mjölk Körsbärssylt Zacapa efter smak Färskostmousse 200 g philadelphia 200 g vispgrädde 1 dl florsocker Blanda körsbärsylt med Zacapa efter smak. Värm ugnen till 250 grader. Vispa äggvitorna i en rostfri bunke med hälften av sockret. Vispa det till ett fast skum. Vispa äggulorna fluffiga med resten av sockret. Vänd försiktigt ihop de två smetarna med en slickepott och sikta i mjölet och vaniljsockret. Häll i saltet och saffran, vänd försiktigt ihop och tillsätt mjölken. Blanda till en jämn smet. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och bre ut ett jämnt lager smet. Ju tjockare lager desto tjockare rulltårta. Grädda i ugnen i 5 minuter. Sockra ett bakplåtspapper. Vänd upp det gräddade saffransanslaget och dra bort pappret, pensla lite kallt vatten om det har svårt att släppa. Skär bort ev hårda kanter runt om. Bred på ett tunt lager zacapa-och körsbärssylt. Rulla ihop en tajt rulle och låt vila i kylen till servering. Skär då upp små bitar av rulltårtan och servera med färskostmousse. Vispa samman ingredienserna till färskostmoussen i en bunke. Vispa tills den har en spritsbar konsistens. Zacapatryffel 2,25 dl vispgrädde 0,75 dl Zacapa 360 g Lindt choklad 70% Hackade kanderade nötter 150 g sötmandel 3 msk sirap 1,5 msk strösocker 1 krm salt Flingsalt att strö över tryffeln Hacka chokladen och lägg i en matberedare. Koka upp grädde och häll över chokladen. Tillsätt zacapa och mixa till en jämn massa. Skulle den skära sig kan du tillsätta 0,5 dl uppkokat vatten. Häll ut på en plåt och låt stelna i kylen. Skär till fyrkanter och strö över hackade kanderade mandlar och lite flingsalt. Kanderade nötter: Hacka mandeln grovt. Koka upp sirap, socker och salt i en kastrull. Låt koka i ett par minuter och rör sen ned mandeln i kastrullen. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och kör i ugnen ca 15 minuter på 175 grader. Passa noga så det inte bränner.