En klassisk semla slår alla hybrider! Och att tillsätta kanderade salta mandlar på semlan blir fantastiskt gott. Du får det där söt-salta crunchet som verkligen lyxar till semlan.Om du inte serverar semelbullen samma dag skulle jag dock rekommendera att bara strö över den kanderade mandeln vid montering på mandelmassan, annars kan den blir mjuk och tappa sitt crunch om de fryses eller förvaras i påse. Så nybakade behöver de vara. Skippa annars mandlarna på toppen på bullen och strö över dem över mandelmassan.Det går utmärkt att använda köpt mandelmassa också om du inte hinner göra egen, men jag rekommenderar verkligen att testa se saltade mandlarna.Semlor med hemgjord rostad mandelmassa & kanderade salta mandlarCa 16 stSemmelbulle25 g jäst2 dl mjölk0,5 dl socker1 tsk mortlad kardemumma1 ägg7 dl vetemjöl (420 g )75 g rumsvarmt smör0,5 tsk salt1 ägg till penslingHemgjord mandelmassa200 g rostade mandlar med skal150-200 g florsocker (eller strösocker)1/2 -1 msk vatten1 msk Disaronno, valfritt1 äggvita1 nypa saltKanderade salta mandlar100 g sötmandel1 msk strösocker1 krm saltGör så här:Kanderade salta mandlar: Hacka mandlarna grovt. Rosta dem i en torr stekpanna. När de fått lite färg och doftar rostade häller du över sockret och saltet. Låt det smälta och karamelliseras runt mandlarna.Mandelmassa: Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Låt svalna. Mixa mandeln i en mixer tills det blir smuligt, tillsätt florsocker. Mixa ihop och tillsätt sen vatten, disaronno och äggvita tills den går ihop till en jämn massa. Tillsätt vatten om den blir för torr.Semelbullar: Smula jästen i en degbunke, häll på mjölken (du behöver inte värma den) och rör ut jästen i den.Tillsätt socker, kardemumma och ägg.Rör i mjölet och låt degen gå ihop till en deg, tillsätt smöret lite i taget och saltet. Knåda till en smidig deg. Plasta bunken med degen och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timma.Dela upp degen i 12 bitar och forma dem till runda bullar, runddriv gärna så jäser de på höjden istället för bredden. Låt jäsa ca 40 minuter till.Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackade kanderade mandlar. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.Fyllning: Vispa upp grädde till så många semlor du skall göra, ca 1,5 dl till 4 semlor. Ta urkråmet ur semlorna och lägg i en bunke, blanda med lite vispad grädde och en del mandelmassa, justera med mer mandelmassa om du vill ha fastare kräm eller mer grädde för en lösare kräm. Montering: Skär av ett lock på semelbullen. Fyll bullarna med mandelmassfyllningen, strö över hackad kanderad mandel och toppa med grädde. (Att spritsa grädden blir extra fint). Lägg på locket, pudra över florsocker. Mums!