Den här jordgubbstårtan med maräng är min kära mormors klassiker, och den är älskad av alla! Vi brukar baka den på midsommar men den passar precis lika bra idag på nationaldagen! Jordgubbstårtan med maräng i långpanna är perfekt för större middagar och bufféer. Recept på jordgubbstårta med maräng ca 12 bitar Ingredienser till jordgubbstårtan: 75 gram smör 1,5 dl socker (eller råsocker) 4-5 äggulor 5 msk mjölk 1,5 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver Rivet skal från 1 citron Maräng till jordgubbstårtan: 4-5 äggvitor 3 dl socker mandelspån Topping till jordgubbstårtan: 6 dl grädde 3 dl hallon (färska eller tinade) 0,5-1 msk florsocker skal från en lime jordgubbar mynta eller citronmeliss Så här gör du jordgubbstårtan 1. Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör och socker poröst. 2. Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken. Blanda i mjöl, bakpulver och de rivna skalet från citronen. 3. Bred ut i en ugnsplåt på bakplåtspapper. Det blir ett ganska tunt lager. 4. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum, vispa sen i sockret på hög hastighet. Bred marängen på tårtbottensmeten, strö över mandelspån. 5. Grädda i ugnen i ca 45 min, sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in den. 6. Låt kakan svalna och vispa grädden med hallon och florsocker. Bred grädden över marängen och toppa med jordgubbar, mynta och riven lime. Skär i rutor och servera. Tips! 1. Blanda grädden med lite lemon curd för variation. 2. Skär tårtan på mitten och lägg ena halvan uppe på den andra för att få en högre maffigare tårta! Eller gör en dubbel sats för en stor dubbeltårta för stora sällskap.