Syrliga limepajer är alltid uppskattat att bjuda på! Dessa limepajer har jag gjort i mindre portionsformar med lite maräng på toppen (du kan ha grädde istället om du inte vill göra italiensk maräng). Du kan också göra en stor paj och sen ha ett täcke av maräng på! Anpassa efter vad som passar dig bäst och vilka formar du har hemma. Man kan frysa pajen med maräng och allt på, så den är perfekt att förbereda i förväg till fest! En sats räcker till en stor pajform (ca 26 cm) eller till ca 15 små pajer i mazarin- metallformar. RECEPT PÅ LIMEPAJER ca 15 st små limepajer Recept på pajskal 3 dl vetemjöl 1 dl florsocker 125 g smör 1 st äggula 1 msk vatten 0,75 tsk salt Så här gör du pajskalet: 1. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Blanda ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 30 min. 2. Klä sen mazarinformar med degen och ställ dom i frysen ca 30 min eller tills dem frusit, då glider inte pajskalet ned lika lätt vid gräddning. Du kan använda en stor pajform också eller flera små pajformar. Förgrädda skalen i ugnen på 175 grader i ca 6 min. Förläng till ca 8 minuter om du gör en stor paj. Limefyllning 1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk 1 dl pressad limesaft Rivet skal från 2 limefrukter 1 msk vaniljsocker 3 äggulor (äggvitorna kan du använda till den italienska marängen) 1 ägg Så här gör du limefyllningen Värm ugnen till 175 grader 1. Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker i en bunke. 2. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter. Om du vill få en helt slät paj kan du sila av limeskalen. Men du kan ha kvar skalen också. 3. Fyll pajskalen med limefyllningen och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills fyllningen stannat. Låt svalna helt och toppa med italiensk maräng eller grädde. Recept på italiensk maräng 0,20 dl vatten 1 dl strösocker 3 st äggvitor Så här gör du italiensk maräng 1. Koka vatten och socker i en kastrull till 121 grader. När sockret är uppe i 110 grader börjar du vispa upp äggvitorna till ett ganska hårt skum. 2. Häll långsamt i det varma sockret i en tunn stråle i äggvitorna och rör samtidigt på låg effekt. Rör sen på medelhastighet tills marängen svalnat. Rör inte för fort och för länge då kan den bli den grynig. 3. Spritsa marängen på lime pajen och bränn ev. med brulébrännare.