Pekannötkolapaj kan vara bland det godaste! Nötter, spröd pajdeg och kola! Jag gjorde mina i små metallformar då jag älskar allt i miniformat, men man kan göra receptet i en hel pajform också. Gott som dessert eller bara till kaffet eller bara närsomhelst... Missa inte lakritstwisten längre ner om du är ett lakritsfan. Eller strö lite havssalt över för att få brytningen mellan salt och kola! Magiskt gott! 1 sats pekannötkolapaj: 125 gram kallt smör 1 dl florsocker 2,5 dl vetemjöl 1 äggula Fyllning: 125 gram smör 3 dl ljus sirap eller 2 dl agavesirap 1,5 dl muscovadosocker 2 msk vetmjöl 1 krm salt 2 ägg (lätt vispade) 200 gram pecannötter, grovt hackade ev. saltlakritspulver från Mill & Mortar efter smak Pajdegen: Värm ugnen till 175 grader. Tärna smöret och lägg alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare om du har någon. Annars får du knåda förhand. När degen precis går ihop sig och blir en klump i matberedaren är den klar att tryckas ut i en pajform eller flera små mazarinformar, nagga lite med en gaffel. Förgrädda i ugnen ca 10 min. Pecannötfyllningen: Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull utom pecannötterna och äggen. Låt detta sjuda några minuter, dra av från plattan låt svalna och rör ner de grovhackade pecannötterna och äggen. Häll fyllningen i formen eller formarna och grädda i 175 grader i ca 20 min för de små och 35 minuter för en stor form. Låt svalna lite och servera ljummen med vaniljsås eller vaniljglass! För lakritsälskare!! Om man vill twista till det lite och är lakritsälskare kan man få det bästa av två världar här. Nämligen pecannötkolapaj med lakrits. Kola och lakrits är en perfect match! När du har gjort klart fyllningen så blandar du i lakritspulver efter smak och häller sen i formarna. Jag gjorde hälften av mina mazarinformar med lakrits, man vill ju slippa välja. ; )