Du kan välja mellan en kolabotten eller en lakritsbotten. Fluffiga med ett knaprigt chokladskal och en frasig botten! Vad mer kan man önska sig? Jag har gjort MumsMums eller Flödebollar som de också kallas. Du kan välja på att göra en kola botten eller en lakritsbotten. Lakritsbottnen håller sig längre då kolakakan kan bli lite mjuk av marängen i flödebollen (mums-mumsen) efter någon dag. Dekorera dem med pistagenötter eller någon annan nöt du gillar. Vill du ha färg kan du strö över lite färgpulver eller bärpulver. Det blir jättefint! Recept på Flödebollar (mums-mums) Recept på botten av kolakakor: 100 g rumsvarmt smör 1 dl råsocker 2 msk ljus sirap 2,25 dl vetemjöl 0,5 tsk bikarbonat 1 tsk vaniljsocker 1 tsk malen ingefära Så här gör du kolakakorna Värm ugnen till 175 grader. Vispa ihop smör, råsocker och sirap. Lägg i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en deg. Ta lite av degen och rulla till små kulor som du plattar ut till kakor, gör dem så stora du vill ha dina flödebollar, de flyter bara ut lite. Jag gjorde mina ca 3 cm i diameter och 1 cm höga. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. Recept på lakritsbotten 100 gram mandelmassa eller marsipan 2 tsk lakritspulver florsocker till utbakningen Så här gör du lakritsbottnarna: Värm ugnen till 200 grader. Blanda in lakritspulvret i mandelmassan/marsipanen, ta mer lakritspulver om du vill ha starkare lakritssmak. Kavla ut degen på på florsocker, ca 3 mm tjock, stansa ut rundlar. Jag använde mig av ett vanligt kryddburkslock, blir lagom stora. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 5-7 min. Låt svalna. Recept på maräng till Flödebollar (mums-mums): 60 g vatten 150 g socker 80 g glukos 1 vaniljstång, fröna 100 g äggvita, ca 3 st 2 msk socker till vispning spritspåse Så här gör du marängen Skrapa ur kärnorna ur vaniljstången. Koka vatten, socker, glukos och vaniljfrön och vaniljstång till 117 grader, mät med termometer. Ta ut vaniljstången. Vispa äggvitorna med de två msk socker till ett vitt ganska hårt skum. Häll långsamt i sockerlaget i äggviteskummet under medelstark vispning. Höj hastigheten och låt vispa i ca 8 min. Skummet ska ha blivit tjockt och glansigt. Lägg marängen i en spritspåse och låt marängen svalna cirka en timme. Montering av Flödebollarna (mums-mumsen): Topping 300 g mörk choklad Hackade pistagenötter Smält hälften av chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt sedan resten av chokladen smälta i den varma chokladen, (ett sätt att fusk-temperera choklad för att få den glansigare) Spritsa små toppiga bollar av marängen på bottnarna. Doppa eller bred smält choklad över dem. Strö över topping.