Jag har länge velat testa att baka vaniljmunkar eller donuts och igår blev munkar äntligen av! Vaniljmunkar! Så sjukt gott och roligt att göra, nu kommer jag vilja baka munkar hela tiden! Recept på Munkar (15 minimunkar) 25 g jäst 75 g saltat smör 1 dl mjölk 1/3 dl (30 g) strösocker 4 3/4 dl (285 g) vetemjöl 1 ägg Olja till fritering 1 dl strösocker Gör vaniljmunkarna så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra av från plattan och tillsätt mjölken. Häll ner smör-mjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in ägget i degen. Fördela degen i 15 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper på, och jäs till dubbel storlek. Värm fritösen alternativt oljan i en kastrull till 160 C. Fritera munkarna, c:a 3 minuter på varje sida till fin färg. Ta upp munkarna och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper så att dem får rinna av i 5 minuter. Rulla dem sedan i sockret. Skär ett litet snitt i munken och sprits i vaniljkrämen. Recept på Vaniljkräm 1 vaniljstång (eller 1,5 tsk mortlade kardemummakärnor) 5 dl mjölk 6 (100 g) äggulor 100 g strösocker 35 g maizenamjöl 20 g smör ev. 0,5 dl grädde Så här gör du vaniljkräm Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången för maximal smak. Låt stå och dra 5-10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner vaniljmjölken i äggulorna. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt i 1 minut. Låt svalna. Vispa ev upp krämen med lite grädde för att göra den krämig igen då den blir ganska fast när den svalnat, lägg i en spritspåse.