Bagles är kul att baka och låt dig inte skrämmas av att de skall kokas. Detta är ett grundrecept som kan varieras med olika frön på toppen, testa, vallmo, linfrö, pumpakärnor eller solroskärnor. Du kan även byta ut 5 dl av vetemjölet till grahamsmjöl för en grovare bagel. Ät bagelsen med bara cream cheese, eller ha på allt från grönsaker till skinka, ost eller rökt lax Recept på bagles Ingredienser: • 25 g jäst • 5 dl ljummet vatten • 2.5 tsk salt • 2 msk flytande honung • 13.5 dl vetemjöl special • vatten till kokning • Sesamfrön till topping Så här gör du bagles 1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. 2. Tillsätt lite mjöl i taget. 3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård. 4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. 5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. 6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas. 7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. 8. Koka upp vatten i en stor kastrull. 9. Sätt ugnen på 175 grader. 10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. 11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. 12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. 13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.