Äntligen fredag! I helgen skall vi ha middagsgäster som sover över till söndagen och då tänkte jag bjuda på dessa briocherna till frukost/brunch! Du kan kalljäsa dem över natten. Då tar du fram dem 30 min innan gräddningen på morgonen. Jag gjorde en brioche limpa och några små briocher i små briocheformar. Du kan gör precis som du vill! Ett tips är att rosta skivorna av briochlimpan när den inte är helt nygräddad, annars kan de lätt bli lite torra. Recept på Briocher 1 liten limpa och 6 briocher i briochformar: 25 g jäst 1 dl ljummet vatten 2 msk strösocker 1 3/4 tsk salt 4 ägg ca 8 dl vetemjöl 125 g rumsvarmt smör, delat i kuber 1 uppvispat ägg, till pensling av briocherna Så här gör du briocherna: Ugnsvärme 175 grader 1. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och ägg. 2. Tillsätt det mesta av mjölet, lite i taget och knåda degen tills den är slät och elastisk. Knåda sedan in smöret i degen och arbeta den ytterligare, ca 5 minuter för hand. 3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och gör ev 6 briocher, stora som golfbollar som du lägger i briocheformar. Gör sen en liten kula som du lägger i en liten fördjupning. Du kan fästa med lite penslat ägg så den inte trillar av. 4. Av resten av degen flätar du till ett fint bröd och lägger i en smord brödform. Gärna en mindre än standard om du har. 5. Kalljäs brödet och briocherna över natten och ta fram dem ca 30 min före gräddning så de blir rumsvarma. 6. Pensla brödet och briocherna med ägg och grädda de små briocherna i mitten av ugnen i ca 13 minuter eller tills de fått fin färg. 7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 40 min eller tills brödet är 95 grader i mitten. 8. Servera nybakade (eller senare rostat när brödet inte är nybakt) med smör eller cream cheese med en god ost och marmelad. Tips! Baka hamburgerbröd av briochedegen! Rulla dem till små bollar i önskad storlek, pensla dem med vatten eller ägg, strö över sesamfrön och grädda i ugnen!