Croissanter är en riktig lyx till frukost! Det är ju något speciellt med croissanter! Man blir lite lyckligare de dagar man kommer över en croissant till frukost. Det var första gången jag gav mig på att baka croissanter, innan har jag använt mig av färdiga smördegsplattor. Att göra egen smördeg tar lång tid och kräver sin kärlek. Mina blev långt ifrån perfekta, men man måste ju börja någonstans. Goda blev dom iaf! Jag använde mig av Håkan Johanssons recept på croissanter nedan. Bred nutella på dem innan du rullar ihop dem så får du choklad croissanter! Perfekt till fikat! Tips! Du kan fylla croissanterna med choklad eller nutella när du rullar ihop dem så får du chokladcroissanter! Recept på smördeg Till ca 20 croissanter 340 g kallt vatten 640 g vetemjöl 70 g strösocker 30 g jäst 13 g havssalt 400 g osaltat smör, rumsvarmt Gör smördegen till croissanterna så här: Blanda alla ingredienser utom smöret i en köksmaskin på låg hastighet i 2 minuter. När degen gått ihop ökar du hastigheten och knåda 4 minuter till. Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda lite till. Låt degen vila under plastfolie i 10 minuter. Skär ett ganska djupt kors i degen och platta ut den till en fyrkant som är 30x30 cm. Plasta in och lägg i frysen i 30 minuter. Kavla degen till 30x50 cm. Placera smöret i mitten och vik över degen så att det blir ett paket. Kavla degen så att den blir ca 60 cm lång. Vik in kortsidorna över degen så de möts på mitten och vik över en gång till. Lägg in i kylen 20 minuter. Upprepa steg 3. Kavla degen 60 cm lång igen och vik ett treslag, alltså vik in från ena kortsidan 1/3 över degen och sen den andra kortsidan över. Låt vila i kylen minst 1 timma och kavla sen ut den. Skär som trianglar och rulla ihop till croissanter Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter, eller tills de har fått fin gyllene färg. Grädda hellre croissanterna för länge än för kort.