Dessa frallorna har min kille pratat om länge att han är sugen på. Jag har aldrig ätit dem innan men jag blev nyfiken på att baka dem! Och smörfrallorna var supergoda! Smörfralla är en kalljäst fralla som man kavlar in smöret i under bakningen. Då blir dom lite extra frasiga och härliga. Jag puffade även mina i ångugnen innan jag gräddade dem, men du kan spruta dem med en blomspruta några gånger innan du skjutsar in dem i ugnen också. Recept på kalljästa Smörfrallor 25 g jäst 5 dl mjölk 3% 50 g honung 75 g rapsolja 2,5 tsk salt 850 g Siktat dinkel eller vetemjöl 1 ägg 150 g rumstempererat smör Till pensling 1 ägg Vallmofrön Lös upp jästen i mjölken i en stor bunke. Tillsätt alla ingredienser förutom smöret. Börja med att hälla i hälften av mjölet, knåda till en deg och sen resten av mjölet. Knåda degen i en assistent tills den är jämn och smidig. Ca 8 min. Låt degen jäsa på ett bakbord under en kökshandduk i 45 min. Kavla ut degen till en rektangel ca 40 x 20 cm. Bred på det rumsvarma smöret. Spar minst 2 cm på kanterna för att smöret inte skall flyta ut när du kavlar ut den. Vik degen på mitten och kavla ut till samma storlek. Gör ett treslag (vik in från kortsidan 2/3 och vik över den resterande biten). Kavla ut degen till 40 x 20 igen. Skär degen i två längder och dela varje längd till ca 4 cm breda bitar. Vill du ha lite mindre frallor kan du kavla degen till en lite bredare rektangel och skära degen till tre längder och skära ca 4 cm breda bitar. Jag bakade den större varianten men tycker att det kan vara gott med mindre bröd. Korta då gräddningstiden med ett par minuter. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper täck över med en handduk och plasta. Handduken skall förhindra att plasten fastnar i bröden. Låt stå i kylen över natten. Värm ugnen till 245 grader. Ta fram bröden 30 min innan du skall grädda dem. Lättvispa ägget med en nypa salt och en skvätt vatten.Pensla bröden och Strö på vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter eller tills de fått fin färg och är 96 grader inuti. Låt svalna lite och servera t.ex. med smör, ost och gurka! Bred på smöret men spar ett par cm runt om. Vik först över degen på mitten och kavla ut. Vik sedan ett treslag som på bilden. Först 2/3 av degen och sen viker du över resterande bit. Kavla ut till samma storlek och skär i bitar. Lägg dem med gott mellanrum då frallorna jäser mycket. Kalljäs övernatten. Pensla med ägg och strö på vallmofrön innan du gräddar. Puffa ev med vatten med en blomspruta för att få en frasigare yta.