Jag älskar dessa saftiga knyten med äpplen och en härlig mandelmasse- och pekannötsfyllning. Min farmor brukade baka just bullar med nötter i och jag kan fortfarande känna doften av dem. Det går bra att byta ut pekannötter mot hasselnötter om man vill. Eller annan nöt för den delen =) Äppelknyten med mandelmassa & nötter 40 min + 1 1/2 timme jäsning + 20 min i ugn Till 32 knyten: 50 g jäst 3 dl mjölk 2 dl vispgrädde 125 g smör, rumsvarmt 1 1/2 dl strösocker 1 tsk stött kardemumma 2 krm salt ca 13 dl vetemjöl (780 g) Fyllning: 125 g pekannötter 4 äpplen 125 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 2 tsk vaniljsocker Pensling: 1 ägg Sockerlag: 1 dl strösocker 1 dl vatten Gör så här: Smula jästen i en bunke. Häll i mjölk och grädde. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i en köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Fyllning: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka pekannötterna och rosta dem på en plåt mitt i ugnen ca 10 min. Ta undan ca 25 g till garnering och låt kallna. Kärna ur och riv äpplena på rivjärn. Krama ut lite av vätskan. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker till en slät smet. Blanda i äpplen och pekannötter. Dela degen i två bitar och kavla ut till kvadrater, ca 40 x 40 cm. Skär ut 16 rutor ur varje kvadrat. Bred ut ca 1 msk av fyllningen på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten. Tryck till i mitten. Lägg knytena på plåtar med bak- plåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200° varmluft. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö över de sparade nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått en fin gyllene färg. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen så håller de sig saftiga längre.