Vad vore livet utan kanelbullar? Jag tror att vi alla är överens att om något bakverk skall ha en dag i kalendern så är det kanelbullen?! Den 4 okt är det kanelbullens dag. Det här är ett klassiskt recept på kanelbullar men jag bakat på mjölk och grädde för en ännu saftigare bulle. I fyllningen har jag även mandelmassa dels för att det är gott och för att fyllningen blir fast och inte rinner ur bullen lika lätt. Men bullarna smakar fortfarande kanelbullar och inget annat. =) Nedan följer mina bästa tips för att lyckas med kanelbullar. Goda kanelbullar som flätats och rullats. Saftiga kanelbullar får du enklast genom att inte addera för mycket mjöl. Tips för att lyckas med kanelbullar: Ha inte i för mycket mjöl. Det är så lätt att tycka att degen är kletig och så tillsätter man i mer mjöl i degen, men sanningen är att du kommer stå med en torr bulle i slutändan och det vill vi inte. Degen skall släppa på kanterna men kan sitta fast i bottnen på degbunken. Glöm inte salt, det är A och O i en bulle... Grädda inte för länge. Grädda bullarna tills de är max 92-94 grader, man brukar säga 96 men de eftergräddas en del när man tar ut dem. Låt de svalna innan du äter så skall du se att de är perfekt saftiga. Grädda kort och på hög temperatur. Då torkas de inte ut på för låg värme och du får en saftig bulle. 220 grader gräddar jag på i min ugn. Pensla med sockerlag direkt efter att du tagit ut dem. Då stänger du in fukten i bullen, dessutom blir bullen glansig och fin. Frys in de bullar du inte äter samma dag. Då behåller de sin nybakta smak och textur. Se till att bullarna svalnat helt innan du läger de i påsen, annars blir det fuktigt och pärlsockret smälter. Kanelbullar: ca 24 stora bullar 50 g jäst 3 dl mjölk 2 dl grädde 1 1/2 dl strösocker 130 g smör, rumsvarmt 870 g vetemjöl 2 tsk nymortlad kardemumma 1 tsk salt Fyllning: 175 g smör, rumsvarmt 75 g mandelmassa 1/2 dl farinsocker 1 dl strösocker 1 1/2 msk kanel 1 krm salt Gör så här: Lös upp jästen i mjölk och grädde. Tillsätt socker, smör, vetemjöl och kardemumma. Knåda ihop till en deg i en assistent, 5-10 min. Tillsätt sist salt. Plasta degen och låt den vila under bakduk i 30 min. Fyllningen: Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke till en jämn kräm. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget. Bred på hälften av fyllningen och vik ett tre slag. Vänd på degen ett kvarts varv. Kavla ut den lite på bredden och skär sen trebenta remsor som du flätar ihop och rullar ihop, lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Upprepa med den andra halvan deg. Se video här eller se nedan på hur du flätar bullarna. Låt jäsa 1,5 timma under bakduk. Gör sockerlagen: koka upp alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och låt svalna. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 220 grader, (över och undervärme) i 10-12 min beroende på hur stora du gör dina bullar. Pensla med sockerlag precis när du tagit ut bullarna från ugnen. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Cecilia Hagerling Larsson (@homemade_by_cecilia)