Kanelbullar! Alltid så goda och uppskattade. Perfekt att ta fram till fika. Frys in dem direkt när du bakat dem så är de som nybakade när du tinar upp dem igen. Men spar såklart några att äta direkt ;) Dessa har jag bakat med mjölk och vatten men de kan bakas med bara vatten eller bara mjölk om man vill. De blir jättesaftiga och goda! Saftiga kanelbullar: 50 g jäst 3 dl mjölk 2 dl vatten 1 dl råsocker 1,5 tsk stött kardemumma ca 13 dl vetemjöl 125 g smör, rumsvarmt 0,75 tsk salt Fyllning: 150 gram smör 0,75 dl ljust muscovadosocker 1,5 msk kanel 1,5 tsk kardemumma Topping: 1 ägg, lätt ihop vispat med lite vatten och en nypa salt pärlsocker 1 dl sockerlag (valfritt) Gör så här: Smula jästen och rör ut den i vätskan i en bakbunke. Häll i socker, kardemumma och större delen av mjölet, spar ca 1 dl till utbakningen. Knåda tills allt gått ihop och tillsätt då smöret och saltet, knåda till en slät och smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 60 min. Fyllning: Vispa ihop rumsvarmt smör med socker, kanel och kardemumma.Knåda degen lätt och kavla ut till en rektangel. Bred på fyllningen och vik rektangeln en gång. Kortsida till kortsida och skär två 1,5 cm breda strimlor. Tvinna varje remsa och rulla ihop, lägg änden underst. Lägg bullarna i en bullform eller direkt på ett bakplåtspapper på en plåt. Gör likadant tills degen är slut. Eller rulla ihop degen som en rulltårta och skär 2-3 cm breda skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 30 min till och pensla sen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda på 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 min. De skall ha fått fin färg innan du tar ut dem. När du tagit ut dem kan du direkt pensla dem med sockerlag (koka upp 1 dl socker i 1 dl vatten). Sockerlagen gör att de håller sig saftiga längre. 6 TIPS NÄR DU BAKAR KANELBULLAR 1. Knåda in rumsvarmt smör och inte smält smör. Och tillsätt saltet sist i degen när den är så gott som färdigknådad. 2. Värm inte degvätskan, det tar längre tid att jäsa men utvecklar då mer smak. 3. Snåla inte med fyllningen! 4. Grädda inte för länge, bullarna eftergräddas lite av sin egen värme på plåten. 5. Pensla med sockerlag direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen så stänger du in fukten och bullarna håller sig saftigare längre. 6. Frys in de bullar du inte skall äta direkt. När du sen tinar upp dem i ugnen eller i mikron kommer de smaka som nybakade igen!