Pensla med sockerlag för att hålla bullen extra saftig som på bageri” En vacker kanellängd är alltid uppskattat till fikat. Det är inte heller speciellt svårt att få den såhär flätad. Allt du behöver är en sax... Pensla med sockerlag när du tagit ut kanellängden ur ugnen för att hålla den extra saftig, precis som på bageri. Foto: Andy Prhat Recept på kanelbullelängd ca 20 st Bulldeg: 3 dl mjölk 1 dl grädde 40 g jäst 75 g strösocker 1 tsk salt 1 tsk kardemummakärnor, mortla dem 125 g smör, rumsvarmt 650 – 700 g vetemjöl Fyllning till kanellängden: 200 gram rumsvarmt smör 1 dl socker 0,5 dl farinsocker 2 msk kanel 0,5 msk stött kardemumma 1 ägg till pensling Sockerlag: 1 dl socker 0,75 dl vatten Så här gör du kanellängden Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jäst i en bunke till en bakmaskin. Häll över mjölken och rör runt tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan socker, salt, mortlad kardemumma och rumsvarmt smör. Tillsätt mjölet och knåda i maskinen tills degen blir smidig. Cirka tio minuter. Degen skall kännas lite lös men gå att hantera utan att du blir jättekletig. Lägg degen i en bunke med lite mjöl i botten, plasta bunken och jäs till dubbel storlek i ca 60 minuter. Blanda under tiden alla ingredienser till kanelfyllningen i en skål. Gör sockerlagen: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Kavla ut degen till en rektangel. Ca 0,5 cm tjock. Bred på kanelfyllningen. Rulla ihop till en rulle och placera på en plåt med bakplåtspapper. Gör en stor eller två mindre. (korta då gräddningtiden något) Klipp ca 2 cm tjocka flikar ovanifrån men inte ända ner den skall sitta fast i bottnen. Vik varannan flik åt vänster och varannan åt höger. Dra lite i dem så de lutar bakåt mot varandra. Sätt ugnen på 200 grader. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Pensla sen med uppvispat ägg. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. När du tagit ut den penslar du med sockerlag och om du vill kan du strö på lite socker och mortlad kardemumma. Testa också: