Fyllda munkar är roligt att göra och blir fantastiskt gott! Här har ni världens godaste munkar, variera fyllningen eller blanda flera i samma tex äppelmos och vaniljkräm! Varning! Var försiktig när du friterar och ha inte på fläkten då kan det börja brinna, kväv elden med kastrullock eller brandfilt. Använd absolut inte vatten då brinner det mer. Bilderna är från ett bakjobb jag gjorde för Allt om mat och Hembakat. Foto: Helen Pe Foto: Helen Pe Munkar Ca 12 st 1 1/2 dl mjölk 25 g jäst 60 g smör, rumsvarmt 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 äggulor 5 dl vetemjöl 2 krm salt Fritering: 1 liter frityrolja Gör så här: Rör ut jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt, smör, socker, vaniljsocker, äggulor, vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg, tillsätt saltet på slutet. Plasta bunken och låt jäsa 1 timma. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar, platta ut lite och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 1 timma. Hetta upp frityroljan till 180 grader i en gryta. Fritera max 3 munkar i taget ca 3 min på varje sida. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. Låt svalna. Rulla ev i strösocker. Montering: Skär ett hål ned i munken och spritsa i fyllningen, snåla inte ;) . Förslag på fyllningar och topping: Recept på Vaniljkräm Recept på Äppelmos med kardemumma Recept på Jordgubbssylt Kolasmetana: vispa ihop 1 del smetana med 1 del dulce de leche Nutella/Hasselnötskräm Topping: Hackade nötter Frystorkade bär Florsocker