Festlig saffransbutterkaka! Saffransbullarna blir väldigt saftiga när man gräddar dem tillsammans. Baka med eller utan vaniljkrämen, båda varianterna är goda. Recept på Saffranbulle: 50 g jäst 100 g smör 3 dl mjölk 2 dl grädde 1 g saffran 1,5 dl strösocker 0,5 tsk salt 16 dl vetemjöl Fyllning till butterkakan: 200 g smör 150 g mandelmassa 1 dl florsocker 1 dl hackade pistagenötter Vaniljkräm Topping på butterkakan: 1 st ägg till pensling sockerlag pistagenötter torkade rosenblad 50-100 g smält vit choklad Gör butterkakan så här: Bulldegen: 1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret med saffran (bränn inte, låt smöret smälta lite innan du häller i saffran), häll i mjölken och grädden, värm till 37°. Häll smörvätskan över jästen och rör runt så att den löses upp. 2. Tillsätt övriga ingredienser till degen och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek. Gör fyllningen till butterkakan: 3. Blanda rumsvarmt smör med florsocker, hackade pistagenötter och mandelmassa till en kräm. 4. Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel och bred på pistagemandelkrämen över hela degen. 5. Smörj en springform (28 cm) Rulla ihop degen med pistagefyllningen till en rulle. Skär i 4 cm tjocka skivor och lägg i springformen. Gör två butterkakor i springformar eller gör vanliga bullar av resterande deg. Eller baka bullarna i en långpanna. Låt jäsa ca 40 min under bakduk. 5. Pensla med uppvispat ägg och tryck ned ett hål i mitten av varje bulle. Där fyller du upp med vaniljkräm. Grädda i mitten av ugnen 35-40 min. 6. När du precis tagit ut dem penslar du med sockerlag (koka upp 1 dl strösocker och 1 dl vatten). Strö på lite mer pistagenötter. 7. När bullarna svalnat spritsar du över smält vit choklad och strör ev. över rosenblad.