Nu kunde jag inte hålla mig borta från saffran längre, utan bakade ihop dessa favorit saffransbullarna i helgen som en uppvärmning innan december då allt julbak börjar på riktigt! Förra året bakade jag också dessa saffransknytena, kanske någon av er känner igen receptet men jag har ändrat lite detta året och hoppade över kesellan och körde på lite mer smör i fyllningen för att hålla dem saftiga och hade hackad mandel i fyllningen...som sagt more is more!Recept till ca 30 saffransbullar:50 g jäst100 g smör5 dl mjölk2 påsar saffran (1 g)1,5 dl socker0,5 tsk saltca 15 dl vetemjölFyllning till saffransbullarna:100 g rumstempererat smör50-75 g mandelmassa (efter tycke och smak)50 g vit choklad0,5 dl hackad mandel eller hasselnötter(ev skal från en apelsin)Pensling: 1 äggpinjenötter1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret med saffran (bränn inte, låt smöret smälta lite innan du häller i saffran), häll i mjölken och värm till max 37°. Häll smörvätskan över jästen och rör runt så att den löses upp.2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.3. Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel ca 1 cm tjock och bred på smöret, riv över mandelmassa och choklad på ena halvan (om man vill även apelsin) och strö över de hackade nötterna.4. Vik den ofyllda delen över den med fyllning (kortsida mot kortsida) och skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna dem och gör samma rörelse som om du skall knyta en knut men samla ändarna under bullen, så att de formas till fina knutar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pinjenötter. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler.