Jag vill gärna äta saffran året om och inte bara till jul! Det är alldeles för gott för att väntas på! Här är en en somrig saffransbulle med vaniljfyllning. Och vaniljkrämen är riktigt god kan jag lova! Recept på Saffransbullar med vaniljfyllning: Saffransbullar 50 g jäst 100 g smör 3 dl mjölk 2 dl grädde 1 påse saffran (0,5 g) 1,5 dl strösocker 0,5 tsk salt 15–17 dl vetemjöl pensling på saffransbullarna: 1 ägg sockerlag till saffransbullarna: 1 dl vatten 1 dl socker Gör saffransbullarna med vaniljkräm så här 1. Smula jästen i en bunke. Mortla saffran med lite socker, ca 1 tsk. Smält smöret med saffranet, häll i mjölken och grädden. Värm till 37 grader. Häll smörvätskan över jästen och rör runt så att den löses upp. 2. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i 40 minuter. 3. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och gör antingen runda bollar eller knutar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. 4. Låt jäsa ca 30 min eller till dubbel storlek under bakduk. 5. Koka socker och vatten till en sockerlag. 6.Värm ugnen till 225 grader. Tryck till en liten nedsänkning i Bullen som du fyller med vaniljkrämen nedan och pensla sen med ägg och grädda i ugnen i ca 12 min eller tills de fått färg. 7. När du tagit ut bullarna kam du pensla den med sockerlag för att hålla dem saftiga längre och strö över lite strösocker. Vaniljkräm, creme patissiere ½ vaniljstång 5 dl mjölk 6 (100 g) äggulor 100 g strösocker 30 g maizenamjöl 20 g smör ev. 0,5 dl grädde Gör vaniljkrämen Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången för maximal smak.. Låt stå och dra 5-10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner vaniljmjölken i blandningen, rör runt. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt i 1 minut. Låt svalna. Vispa ev upp krämen med lite grädde för att göra den krämig igen då den blir ganska fast när den svalnat, lägg i en spritspåse. Tips! Fyll bullarna med smör blandat med mandelmassa och vit choklad om du vill ha ännu mera fyllning.