Saffransbullar är mitt favoritbakverk till jul som kanske märks i mitt flöde. Jag var så sugen på att baka mer saffransbullar och då blev det en butterkaka med mandelmassa, mandel och glsyr. 2 saffransbutterkakor Saffransdeg 50 g jäst 4 dl mjölk 1 dl grädde 120 g rumsvarmt smör 1-2 påsar saffran (0,5 - 1 g) 1,5 dl strösocker 0,75 tsk salt 13 dl vetemjöl (780 g) Fyllning 200 g rumsvarmt smör 100 g mandelmassa 3/4 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker Så här gör du saftiga saffransbullar: Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp. Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Tillsätt sist saltet och knåda in det. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Värm ugnen till 220 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en 4 mm tjock rektangel. Bred på fyllningen. Skär remsor och rulla ihop remsorna till saffransbullar eller rulla ihop degen som en vanlig rulle och skär ca 3-4 cm höga rullar. Placera i en rund form ca 20 cm. Lägg dem med lite mellanrum så de har plats för att jäsa. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ungefär ca 20 minuter. Låt svalna. Garnera med glasyr och rostade mandelflagor.