Kanelbullensdag!!! En av få temadagar som jag faktiskt tycker man kan fira. En kanelbulle skall vara mjuk, saftig och innehålla bra med kanelfyllning! På min instagram @homemade_by_cecilia i sparade storys visar jag olika tekniker på hur du kan snurra dina bullar. Tips för att lyckas med saftiga kanelbullar! Saftigare bullar: Använd alltid rumstempererat smör som du knådar i på slutet. Smält smör ger torrare bullar. Tänk på att bullarna fortsätter att gräddas lite även när du tagit ut dem ur ugnen, då de fortfarande är varma. Så låt dem gå lite, lite för kort i ugnen för att få så saftiga bullar som möjligt. Pensla med sockerlag när du tagit ut dem ur ugnen för att stänga in fukten i bullen. Deg och fyllning är kletiga när du skall snurra dem till bullar: För att både deg och fyllning skall vara smidiga att jobba med kan man kyla fyllningen lite så den inte är för varm och lös. Det samma gäller degen, kavla ut degen och låt den stå i kyl ca 15 min så är den smidigare att jobba med. Fyllningen är för lös och rinner ut: Du kan addera 1,5 msk maizena i fyllningen för att den inte skall rinna ut när du gräddar bullarna. Jag tycker att fyllningen lättare stannar kvar i snurrade och tvinnade bullar än i "vanligt rullade" bullar. Men lite av fyllningen rinner alltid ut, annars har du haft för lite ;) Kanelbullar Deg: 500 g ljummet vatten 30 g jäst 250 g dinkelmjöl 1 ägg 150 g strösocker 1,5 tsk stött kardemumma 800 g vetemjöl 1 tsk salt 180 g smör, rumsvarmt Fyllning: 200 g smör, rumsvarmt 2-3 msk kanel, malen 1,5 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker 1 krm salt Sockerlag 1 dl vatten 1 dl farinsocker (eller annat socker) 1 krm salt + ägg till pensling pärlsocker Gör så här: Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sen dinkelmjöl, socker, ägg och kardemumma. Rör ihop till en kladdig smet. Tillsätt sen vetemjöl och knåda ihop till en deg. Tillsätt sen salt och klicka i lite smör i taget under knådning. Jag använder en köksassistent till knådningen. Det kan kännas lite kletigt när smöret tillsätts men det är bara att knåda på. När du har en smidig deg låter du den vila under bakduk i 30 min. Fyllningen: Rör ihop smör, kanel, socker och salt i en bunke. Kavla sen ut degen och forma valfria bullar. Jag brukar dela degen i två delar och kavla ut varje del i en rektangel ca 3 mm tjock. Bre på fylningen på halva rektangeln och vik över kortsida till kortsida. Skär sen remsor ca 1,5 cm breda, tvinna och rulla ihop. Du kan också "byxa" då skär du en remsa ca 3 cm bred och skär den i mitten men inte hela vägen upp. tvinnar de två remsorna och rullar sen ihop till en bulle. På min instagram @homemade_by_cecilia i sparade storys visar jag olika tekniker på hur du kan snurra dina bullar. Låt jäsa 1,5 - 2 timmar under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Gör sockerlagen: koka upp alla ingredienser till sockerlagen. Grädda i mitten av ugnen på 220 grader, (över och undervärme) i ca 10 min beroende på hur stora du gör dina bullar. Pensla med sockerlag precis när du tagit ut bullarna från ugnen.