För att få saffransbullarna så saftiga och fina bullar som möjligt använder jag rumsvarmt smör och låter dem jäsa endast en gång efter att jag bakat ut dem. Degen är mer lättarbetad innan den jäst. Tips för saftiga och smakrika saffransbullar / lussebullar: Mortla saffranet med socker. Använd rumsvarmt smör. Jäs bara en gång men dubbelt så länge. Om du har russin i blötlägger du dem först (i ca 30 min), annars suger de upp vätska ur bullen. Grädda inte för länge, du vill inte torka ut dem i onödan. Saffransbullar 25 bullar Jag bakar halva satsen med fyllning och halva utan. 40 g jäst för söta degar 4 dl mjölk 1 dl grädde 1 g saffran 1, 25 dl strösocker 130 g smör, rumsvarmt 13 dl vetemjöl special ( 780 g) 3/4 tsk salt Fyllning 75 g mandelmassa 120 g smör 1/2 tsk vanilj pasta Blanda smör, vanilj och mandelmassa till en jämn fyllning i en bunke. Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp. Mortla saffranet med ca 1 tsk strösocker för att få fram mer smak ur saffranet. Tillsätt i vätskan. Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin, tillsätt sist saltet. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk dela i två delar och kavla ut degen till en rektangel. (om du vill ha fyllning i saffransbullen brer du på den nu och viker rektangeln dubbel). Skär remsor som du formar till bullar eller rulla strimmor som du formar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ned russin om du vill ha det. Låt jäsa ca 2 timmar under bakduk eller till dubbel stl, hur fort det går beror på hur varmt det är i rummet. Pensla med ett ägg uppvispat med en nypa salt. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.