I helgen bakade jag sockerkringlor med vaniljfyllning. Jag älskar bullar med fyllning så jag fyllde mina sockerkringlor med en vaniljfyllning av vanilj och mandelmassa. Jag penslar alltid min bullar med sockerlag för att de skall hålla sig saftiga längre, ett bra tips! Man kan också pensla just sockerkringlor med smält smör för att få sockret att fästa. Jag penslar alltid min bullar med sockerlag för att de skall hålla sig saftiga längre. Recept på Sockerkringlor ca 20 st Bulldeg: 3 dl mjölk 1 dl grädde 40 g jäst 75 g strösocker 1 tsk salt 1 tsk kardemummakärnor, mortla dem 125 g smör, rumsvarmt 650 - 700 g vetemjöl Fyllning till sockerkringlor: 50 g mandelmassa 100 g rumsvarmt smör 0,75 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 1 ägg till pensling Socker att doppa bullarna i Sockerlag: 1 dl socker 0,75 dl vatten Så här gör du sockerkringlorna Smula ner jäst i en bunke till en bakmaskin. Häll över kall mjölk och rör runt tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan socker, salt, mortlad kardemumma och rumsvarmt smör. Tillsätt mjölet och knåda i maskinen tills degen blir smidig. Cirka tio minuter. Degen skall kännas lite lös men gå att hantera utan att du blir jättekletig. Lägg degen i en bunke med lite mjöl i botten, plasta bunken och jäs i 45-60 minuter. Blanda under tiden vaniljfyllningen i en skål. Gör sockerlagen. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Kavla ut degen till en rektangel. Ca 0,5 cm tjock. Bred på vaniljkrämen. Vik över ena kortsidan av degen över den andra och skär 1,5 cm tjocka remsor som du gör knyten/kringlor av. Placera på en plåt med bakplåtspapper eller lägg dem i en smord muffinsplåt som jag gjorde för att få den söta svampliknande formen. Sätt ugnen på 220 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under en bakduk. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 12 minuter eller tills de fått fin färg. Övergrädda inte de är godast saftiga! När du tagit ut dem penslar du med sockerlag och doppar dem i socker.