Den här äppeldesserten är sååå enkel att göra och riktigt mumsig! Fluffig kolasmetana med äppelkompott, kanderade nötter och frasiga maränger. Du kan alltid köpa maränger för att spara tid =) Det blir äppelkompott över som du kan förvara i kylen minst 1 vecka och ha till andra desserter eller till morgongröten. Enkel äppeldessert 4 port 600 g äpplen 1 citron 1,5 dl rårörsocker 1/4 dl vatten 1 tsk stött kardemumma 25 g smör 1 krm salt Tillbehör: 1 burk smetana 0,5 burk (ca 200g) dulce de leche Maränger, köpta eller egna (recept här) Karamelliserade nötter 3 msk ljus sirap 2 msk strösocker 1 krm salt 150 sötmandel Gör så här: Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret smält. Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar Nötterna: Koka upp sirap och socker, låt koka någon minut och lägg sedan i nötterna. Blanda och häll ut på en plåt med bakplåtspapper och kandera i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Rör om i mitten av tiden. Vispa ihop smetana med dulce de leche. Den skall bli fluffig. Lägg en stor klick dulce de leche- fluff i en djup tallrik, lägg på ca 2 msk äppelkompott och strö över maränger och kanderade nötter.