Den här desserten är alltid lika uppskattad. Äppelkompott med lite crunchiga smulor och en smetana med smak av calvados. Äppelkompott är en uråldrig dessert men lika god för det. Arbetsinsatsen är dessutom minimal. Win win! [caption id="attachment_10131" align="aligncenter" width="3000"] Foto: Helén Pe[/caption] Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana 25 min + 10 min i ugn Gammeldags efterrätt med fantastisk smak. Smetana med calvados blir pricken över i:et. Till 4 pers: Äppelkompott 600 g äpplen 1 citron, gärna ekologisk 1 1/2 dl rårörsocker 1/4 dl vatten 1 tsk stött kardemumma 25 g smör 1 krm salt Smulor: 1 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl havregryn 50 g smör 3 msk ljust muskovadosocker 1 krm salt Calvados-smetana: 100 g smetana 1 msk florsocker 1 msk calvados Gör så här: Smulor: Sätt ugnen på 175° varmluft. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene. Låt kallna och krossa sedan till fina smulor. Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält. Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar Smetana: Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsi-stens. Strö kaksmulor över kompotten. Lägg på en klick calvados-smetana och servera.