Äppelpaj är verkligen något man inte tröttnar på! Kan det vara världens godaste paj! Denna är klassiskt bakad med en smuldeg. Inte tillkrånglad på något vis och enkel att baka! Det är bara att hacka äpplena, blanda runt i socker och kanel och smula över smuldegen. Och glöm inte vaniljsåsen... en äppelpaj skall helst bada i vaniljsås ;) Servera äppelpajen med vaniljsås, se recept nedan! Äppelpaj med frasig smuldeg Smuldeg: 120 g smör, både rumsvarmt och kallt fungerar 1/2 dl strösocker 1 3/4 dl vetemjöl 1 /2 dl havregryn 1/2 dl grovt hackad mandel (kan uteslutas) 1 krm salt Fyllning: 4 äpplen 1/2 dl strösocker 1 1/2 tsk mald kanel 1/2 tsk kardemummakärnor, malda 1 tsk flingsalt Gör äppelpajen så här: Värm ugnen till 200 grader. Smöra en pajform ca 20 cm i diameter. Mixa hop smör, strösocker och vetemjöl i en matberedare tills degen precis går ihop. Mixa sen i havregryn, hackad mandel och salt. Kärna ur äpplena, skär i bitar och lägg i enbunke. Blanda runt med socker, kanel, kardemumma och salt. Fördela äpplena i den smörade pajformen och fördela degen jämnt över äpplena. Grädda i ca 25 min tills pajen fått lite färg. Servera ljummen med vaniljsås. Vaniljsås Tips! Har du inte vaniljstång kan du du göra kardemummasås istället. Byt då ut vaniljstången mot 2 tsk mortlad kardemumma. 1 vaniljstång 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1,5 dl strösocker 5-6 äggulor en liten nypa salt Gör vaniljsås så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Sila tillsätt lite lite salt och låt svalna.