Godaste äppelpajen! Nu när det är äpplesäsong är det bara att hugga första bästa äpplena och slå ihop en paj! Jag brukar alltid ha i lite nötter för att få extra crunch i fyllningen. Servera äpplepajen med vaniljgrädde eller vaniljsås. Uppskattas av alla! Följ mig gärna på instagram och facebook för mer inspiration! @homemadestockholm Recept på äppelpaj: Pajdeg till äppelpajen: 330 g vetemjöl 100 g florsocker 200 g smör 2 äggulor 1 msk vatten salt Fyllning till äppelpajen: 4 äpplen 2 msk socker 2 msk kanel 1 tsk kardemummakärnor (mortla dem) 0,5-1 dl hackade pekannötter eller mandel ev, några blåbär Stanning till äppelpajen: 3 ägg 2 dl yoghurt 1 dl creamcheese 100 g riven mandelmassa 1 dl socker Topping på äppelpajen: Vaniljgrädde 3 dl grädde 1 tsk vaniljpulver Eller: Vaniljsås: 1 st vaniljstång 4 dl Mjölk 1 dl Grädde 120 g Socker 6 st Äggulor Gör äppelpajen så här: Pajdeg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, kavla ut på ett bakplåtspapper med lite florsocker. Vänd pajskalet över pajformen och tryck ut det i formen. Ställ i frysen ev kylen. Fyllning: Mortla kardemummakärnorna och blanda med kanel och socker. Kärna ur och skär äpplena i skivor. Blanda kanelblandningen med äpplena och stek dem lätt i en stekpanna. Då kommer smakerna fram bättre och dom släpper lite vatten. Stanningen: Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke och fyll sen det kylda pajskalet till 2/3 av stanningen. Lägg i äppelskivorna, nötterna och ev. några blåbär. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min tills pajen stannat och är gyllenbrun. Vaniljsås: Gör gärna vaniljsåsen dagen innan den ska ätas för bästa smak. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg vanilj och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Sila vaniljmjölken genom en sil. Häll ner den silade vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaks alltsammans i en ren kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85°. Låt svalna, förvara i kyl.