När jag först hörde talas om Baskisk cheesecake var det inget som jag blev intresserad av. Den såg bara bränd och tråkig ut på bild. Men nu när jag till slut bakade den blev jag positivt överraskad och jag skall säga er att jag nog föredrar den framför en vanlig cheesecake! Konsistensen är mjukare och lättare än en vanlig cheesecake och det brända smakar inte bränt utan mer karamelligt. Otroligt gott! Jag toppade cheesecaken med dulce de leche (kola) en hallonsås och crunchiga kanderade mandlar... Jag säger bara att ni måste testa denna! Den ätt lättbakad dessutom. Toppa med dulce de leche, hallonsås och kanderade mandlar. Låt dig inte luras av dess brända yttre, baskisk cheesecake ser bränd ut men smaken är karamellig och texturen silkeslen. Baskisk cheesecake med kola och hallon 800 g philadelphia 2 1/2 dl strösocker 1/2 msk vaniljsocker 5 ägg 4 dl vispgrädde 3/4 dl vetemjöl 1 tsk kardemumma, nymortlad 2 krm salt Hallonsås: 2 dl frysta hallon 1/2 dl strösocker Topping: dulce de leche kanderade mandlar 100 g mandlar + 2 msk strösocker Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Klä en springform 24 cm med bakplåtspapper i botten och klä kanterna med ca 10 cm höga remsor av bakplåtspapper. Smörj kanterna med smör för att pappret lättare skall sitta kvar på kanten och inte falla in i formen. Vispa ihop färskost, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa i ett ägg i taget. Vispa i grädden. Vänd i vetemjöl, mortlad kardemumma och salt. Häll i formen. Grädda i 50 minuter i mitten av ugnen. Hallonsås: koka upp hallon och strösocker i en kastrull. Låt koka ett par minuter och mixa till en sås. Häll över kakan. Spritsa på dulce de leche och strö över kanderad mandel. Kanderad mandel: Rosta grovhackade mandlar i en torr stekpanna ett par minuter. Tillsätt sockret och låt det smälta och karamellisera sig runt mandlarna. Häll ut på ett bakplåtspapper på en skärbräda och låt svalna. Hacka sen isär till mindre bitar.