Äntligen får jag dela med mig av detta receptet på cheesecake med hallon och salt kolasås som jag gjorde på min födelsedag i juli... Jag har verkligen kopplat bort allt som har med datorer i sommar och därför har bloggen fått ligga på vänt...MEN en god cheesecake att svalka sig med kommer här! Tips! Du kan även smaksätta cheesecaken med 1 tsk mortlad kardemumma om du gillar det! Cheesecake med hallonkompott & salt kolasås Ca 10-12 bitar Kexbotten: 150 g digestivekex 75 g brynt smör Fyllning: 175 g vit choklad 250 g färskost 1 gelatinblad 6 äggulor 1,5 dl strösocker 5 dl vispgrädde Hallonkompott: 250 g frysta hallon 0,5 dl strösocker 0,5 citron, saften 0,5 dl vatten Garnering: Kolasås (se recept nedan) Macarons, klicka här för recept Färska hallon Mynta Gör så här: Blötlägg gelatinbladet. Bryn smöret i en kastrull (koka det tills det är lite ljusbrunt och doftar lite karamell) Kör kexen eller kakorna med smöret i en mixer och fördela jämnt i botten på en rund form med löstagbara kanter, 18 cm använde jag men 24 cm i diameter går också bra men tårtan blir lägre. Platta till ytan lite lätt med baksidan på en sked, och börja med fyllningen. Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten över ett vattenbad under omrörning. När det är smält lägger du i det uppblöta gelatinbladet. Rör om. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli alltför tjock. Vänd ner chokladblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde. Gör hallonsåsen. Blanda allt i en kastrull och låt det koka upp. Låt puttra på medelvärme tills det är lite tjockare. Häll hälften av chokladfyllningen ovanpå bottnen i formen. Frys ca1 timma och bred sen på hallonkompotten.Häll resten av cheesecakesmeten ovanpå. Om du inte orkar vänta med en frysning emellan för att få en rak kant kan du varva lite kompott och cheesecakesmet. Låt kakan stå i frysen i 3–4 timmar. Häll på kolasåsen medans cheesecaken är fryst och dekorera med bär, mynta och ev.macarons. Snabb kolasås: 2 1/2 dl grädde 3 msk socker 1/2 dl ljus sirap 1 msk smör 2 krm salt eller efter smak Gör kolasås så här: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan kolasåsen tills såsen tjocknat lite och fått fin ljusbrun färg, ca 8-10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret och saltet. Låt svalna i rumstemperatur eller i kyl, men ta fram såsen ur kylen i god tid innan du skall hälla den över tårtan så den inte är för hård. Häll såsen i mitten av tårtan och bred ut den försiktigt med en sked eller spatel.