När jag kom över ett knippe rabarber blev jag överlycklig! Som man längtat efter dessa smaker hela vintern! Jag gjorde en cheesecake på en botten av vaniljkakor och brynt smör. Cheesecaken smaksatte jag med kardemumma (favvokrydda no 1) och kanterna på cheesecaken klädde jag med kokosflakes, dessa ger lite crunchighet. Cheesecake med rabarber Ca 10 portioner Kexbotten: 150 g kakor 50 g smör Cheesecake: 1,5 tsk mortlade kardemummakärnor 600 g philadelphia 100 g turkisk yoghurt 2 dl socker 50 g äggula 85 g äggvita 1 tsk vaniljsocker 35 g maizena Ca 200 g digestivekex eller ana kaka 75 g brynt smör Topping: 250 g rabarber 0,75 dl strösocker 2 tsk limesaft Till dekoration: 1 dl creamcheese kokosflingor Strö ev över mer mortlad kardemumma Gör så här: Botten: Mixa kakor med brynt smör i en mixer och tryck sen i botten på en springform 18 - 20 cm. Cheesecake: Mortla kardemummakärnorna så du får ihop 1,5 tsk. Blanda Philadelphiaost, yoghurt och socker klumpfritt. Blanda i äggulan och äggvitan, lite i taget. blanda i vaniljsocker, kardemumma och maizena. Smöra och en springformar (18 cm). Bryn smöret. Krossa digestivekexen och blanda med smöret. Täck botten av formen med blandningen. Häll cheesecake-blandningen över bottnen och grädda i 140 grader i 40-50 min eller tills kakan har ”stannat”. Längre gräddtid kan behövas om du gör en hög cheesecake. ställ in en ugnssäker skål med vatten i för att göra ånga så att kakan inte spricker lika lätt. Topping: skär rabarbern i cm stora bitar. Lägg i en kastrull med socker och lime. Värm på medelvärme tills rabarbern är mjuk men inte har fallit samman. Ställ av från värmen. Stryk creamcheese på kanterna på cheesecaken så att du kan fästa kokosflingor på kanterna. Bre ut rabarberkompotten på toppen. Servera. Köp min bok om tårtor här!