Den här chokladpajen med choklad- och hallonmousse i är underbart god med sitt frasiga pajskal och den lena moussen. Du kan göra en eller två mousser att fylla pajskalet med. Jag hade både hallon och choklad men om man har tidsbrist eller bara inte orken kan du nöja dig med en mousse. Choklad-pajskal 130 g smör 3/4 dl florsocker 3 1/4 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl kakao 1 krm salt 1 ägg Hallonmousse: 4 gelatinblad 3 1⁄2 dl vispgrädde 270 g hallonpuré 60 g äggvita (2 st) 140 g strösocker (1 1⁄2 dl) 1 tsk pressad citron 1 krm salt Mörk chokladmousse 1 1/2 dl vispgrädde 50 g strösocker 15 g vatten 1 ägg 2 äggulor 125 g mörk choklad 55% Topping: kaksmulor oxalis Gör så här: Pajskal: Mixa ihop smör och florsocker, vetemjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en matberedare. När det är en smulig massa tillsätter du ägget och mixar snabbt ihop till en fast deg. Platta till degen, plasta och kyl i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Klä en springform 20 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 min. (Detta förhindrar att degen glider ner på kanterna lika mycket) Grädda pajskalet ca 15 minuter, det skall vara helt färdiggräddat när du tar ut det. Låt svalna helt. Hallonmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Värm upp hälften av purén. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills de smält. Blanda med resten av purén. Vispa samman äggvitor, strösocker och citronsaft i en helt ren rostfri bunke till- hörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa blandningen tills den blivit ca 60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten tills du har en glansig och sval maräng. Blanda samman maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt. Gjut moussen i silikonformar och frys. Ta ur formen och placera i pajskalet. Chokladmousse: Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och låt blandningen bli 82 grader. Vispa blandningen sval med assistenten. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad tills den är ca 55 grader varm. När chokladen har rätt temperatur och äggvispet är svalt och luftigt vänder du först ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner äggvisp och grädde växel- vis i chokladblandningen, lite i taget. Vänd runt med slickepott tills allt är blandat. Häll i pajskalet över hallonmoussen och låt stelna i kylen minst 6 timar. Toppa med kaksmulor och ev. oxalis. Servera.