Jag fyllde år i veckan och det firades ute på Käringön! Min vän Anna-Karin och hennes fästman kom ut till ön och vi firade med tårta och sen middag på Petersons krog! Jag bakade en födelsedagstårta med kardemummabottnar och en bärvaniljkräm som jag toppade med massa färska jordgubbar och färska hallon! Ni får receptet på födelsedagstårtan längre ner. Flagga och ballonger prydde vårt hus på Käringön! Min mamma eller morbror dukar alltid fint runt min tekopp på morgonen med ringblommor och blåklint från trädgården! Här har vi precis hämtat Anna-Karin och Christian vid båten och jag fick en massa fina ballonger! Tänk att man blir lika glad för ballonger nu som när man var liten. Anna-Karin är jätteduktig på att fota och fotar mycket bröllop, det är hon som tagit många av bilderna i det här inlägget. Sen blev det tårtkalas! Vi han även med en promenad runt ön över klipporna, här ser man herrbadet. Middag på Petersons krog! Jättegod mat och ett måste om man besöker Käringön! Jordgubbstårta med Vanilj-& bärkräm Recept på jordgubbstårta Tårtbotten: 3 ägg 2 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 50 g smör 1 dl mjölk 3 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 krm salt 1 tsk kardemummakärnor, mortla dem Så här gör du tårtbottnarna till jordgubbstårtan Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar. Vanilj-& bärkräm Recept på vanilj- & bärkräm 250 g bärpuré 250 g mjölk 1 vaniljstång 6 (100 g) äggulor 100 g strösocker 40 g maizenamjöl 25 g smör 3 dl grädde Så här gör du vaniljkräm: Det går att köpa puré av bär men du kan också göra puré genom att värma upp frusna bär i kastrull, mixa dem och sila av kärnorna. Jag gjorde på en mix av olika frusna bär. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp bärpurén, mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången för maximal smak.. Låt stå och dra 5-10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner vaniljmjölken i blandningen, rör runt. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt tills den är riktigt tjock. Låt svalna. Vispa upp grädden lätt och vispa även upp bärkrämen som nu är väldigt fast. Blanda sen ned grädden i bärkrämen till en jämn och fin kräm. Det brukar räcka med drygt hälften av bärkrämen till en tårta. Så testa dig fram till hur mycket grädde du vill ha och behöver. Ju mer grädde desto svagare bärsmak.