Festlig fika eller dessert med pistage och hallon. Det är lite jobb att göra portionstartletter så du kan även göra en stor paj. Ev behöver du dubbla hallonfyllningen då. Pistage och hallon är en perfekt smakkombination! Jag älskar färgerna i den här pajen, smakerna är lika goda som vackra! Pistage- och hallontarteletter 6 portioner eller 1 stor paj (gör då 1,5 sats av hallonkompotten) Servera ev med en klick grädde. Tartlettskal 150 g smör, kallt 3,5 dl vetemjöl 2 msk strösocker 1 krm salt 2 msk iskallt vatten 1 ägg till pensling Pistagekräm: Det blir lite över 200 g pistagenötter 4 msk neutral olja tex rapsolja 1 dl florsocker 3/4 msk vaniljsocker 1 1/2 krm salt 75 g vit choklad Hallonkompott: 2 gelatinblad 200 g frysta hallon 2 msk pressad citron 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker Topping: färska hallon hackade pistagenötter Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Förbered 6 tartlettformar (8 cm breda) på ett bakplåtspapper. Mixa smör, vetemjöl, socker och salt. Tillsätt vatten och mixa tills det precis går ihop till en deg. Kavla ut degen med lite mjöl till en ca 3 mm tjock platta. Stansa ut rundlar till skalen och skär remsor som du lägger längst med kanten, skär eventuellt bort överbliven deg. Nagga botten på pajskalet med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylen 20 minuter. Pensla med ägg innan gräddning för att förhindra att blöt fyllning mjukar upp skalet senare. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Pajskalet skall gräddas helt klart eftersom fyllningen läggs i kall och inte gräddas. Pistagekräm: Mixa pistagenötter i en mixer tills oljan börjar släppa ur nötterna, detta tar ca 5-10 min. Tillsätt sen olja, florsocker, vaniljsocker och salt. Mixa. Smält vit choklad försiktigt över ett vattenbad, låt svalna lite och mixa sen ner i pistagemassan. (Du kan förvara pistagekrämen i kylen men se till att den är rumstempererad när du skall använda den, annars är den för hård.) Spritsa ett lager med pistagekräm i bottnen på tartletten ca 1/2-1 cm tjockt lager. Hallonkompott: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Lägg frysta hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. När hallonen börjar tina mosar du dem så det blir en jämn sås. När allt är smält och varmt kramar du ur gelatinbladen och låter dem smälta i såsen. Låt svalna en del innan du fyller pajskalen, ställ sen för att stelna i kylen. Dekorera med hackad pistage och halverade färska hallon.