En jättegod paj med kola och nötter. Du kan byta nötterna till dina favoritnötter. Pajen går bra att frysa om det blir bitar över. Den vispade grädden och färska bär till blir pricken över i:et! Frasigt pajskal fyllt med en salt kola och nötter. Kolapaj med pinjenötter & salta jordnötter 9 pers Pajskal: 150 g smör, kallt 3,5 dl vetemjöl 2 msk strösocker 1 krm salt 2 msk iskallt vatten ägg till pensling Fyllning: 100 g smör 2 dl ljus sirap (280 g) 1 dl strösocker (90 g) 1 1/2 msk vetemjöl 1-2 krm salt 2 ägg 90 g blandade pinjenötter och salta jordnötter Till servering: Vispad grädde färska hallon oxalis eller annan ört Gör så här: Pajskal: Värm ugnen till 200 grader. Mixa smör, vetemjöl, socker och salt. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen med lite mjöl till en ca 3-4 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform. Forma efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga i botten på pajskalet med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning. Pensla med ägg innan gräddning för att förhindra att fyllningen mjukar upp skalet. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 15 min innan du häller i fyllningen. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan, låt svalna lite. Vispa ihop äggen och vispa sen ner i kolasmeten. Tillsätt nötterna Fyll pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen 30-40 min tills fyllningen har stannat. Låt svalna.