<p style="text-align: center;"><a href="http://www.bokus.com/bok/9789155262679/fredagskockens-helgmenyer-trerattersmiddagar-med-vintips/" target="_blank" rel="noopener"> </a></p> <p style="text-align: center;"> <a href="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/125/2023/07/baka-med-lakrits.jpg"> </a></p> <p style="text-align: center;">Lakritschokladkaka, en riktig goding för lakritsälskaren och något riktigt gott att bjuda gästerna på till helgen!<br /> Receptet står min sambo Mattias för, det finns nämligen med i hans senaste bok <a href="http://www.bokus.com/bok/9789155262679/fredagskockens-helgmenyer-trerattersmiddagar-med-vintips/" target="_blank" rel="noopener">Fredagskockens Helgmenyer</a>. Och det är faktiskt så att jag har bakat ihop just denna till honom inför plåtningen av boken :D<br /> Vi står ofta tillsammans i köket och bakar eller lagar mat. Ibland lagar vi till oss själva och ibland hjälper jag honom att förbereda och baka desserter eller fika till hans konferensgäster eller middagsevent. En syssla som inte känns som jobb utan är bara roligt att göra tillsammans. Mattias recept på lakritschokladkakan hittar ni här nedan och fler recept och inspiration från honom hittar ni på bloggen <a href="http://www.moderngastronomi.se/" target="_blank" rel="noopener">fredagskocken.se</a></p> <p style="text-align: center;"><em>Foto: Jakob Fridholm</em></p> <h2 class="x_MsoNormal"><b class="">Recept på lakritschokladkaka<br /> </b>med flingsalt, bakade fikon &<br /> dulce de lechegrädde</h2> <p class="x_MsoNormal"><em>Lakritschokladkaka<b class=""> </b>(räcker till 16 personer) (den är ganska mastig)</em></p> <p class="x_MsoNormal"><em>150+50 g turkiskpeppar (godiset)</em><br /> <em>120 g vetemjöl</em><br /> <em>1 tsk bakpulver</em><br /> <em>25 g kakaopulver</em><br /> <em>225 g farinsocker</em><br /> <em>150 g mörk choklad</em><br /> <em>150 g smör</em><br /> <em>1 dl vatten</em><br /> <em>150 g ägg</em><br /> <em>flingsalt</em></p> <p class="x_MsoNormal"><strong>Glasyr<br /> </strong><em>150 g hackad mörk choklad</em><br /> <em>1 ½ dl vispgrädde</em><br /> <em>2 msk flytande honung<br /> 4 fikon att dekorera med<br /> </em></p> <p class="x_MsoNormal"><strong>Dulce de lechegrädde</strong><br /> <em>1 dl vispgrädde</em><br /> <em>3 msk karameliserad kondenserad mjölk</em></p> <h2 class="x_MsoNormal"><span class=""><em>Så här gör du lakritschokladkakan</em><br /> </span></h2> <p class="x_MsoNormal"><em>Går att förbereda.<br /> </em>Krossa eller mixa den turkiska pepparen. Blanda 150 g turkisk peppar med vetemjöl, bakpulver, kakaopulver och farinsocker. Hacka den mörka chokladen och koka upp smöret. Blanda ner chokladen i det varma smöret och blanda sedan ner smörchokladen i mjölblandningen. Blanda därefter ner vattnet och äggen och vispa ut till en jämn smet. Värm ugnen till 200 C. Ugnsbaka i 20 minuter och låt kakan svalna.</p> <p class="x_MsoNormal">Hacka chokladen till glasyren och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll ner över chokladen. Vispa slätt och låt den svalna ca 10 minuter. Häll sedan glasyren över kakan.</p> <p class="x_MsoNormal"><em>Vid servering.<br /> </em>Värm ugnen till 200 C. Tvätta och dela fikonen. Lägg de i en ugnsfast form och ringla över honungen. Ugnsbaka i ca 10 minuter.</p> <p class="x_MsoNormal">Lättvispa grädden och vänd ner kolasåsen.<br /> Strö den resterande turkiska pepparen och lite flingsalt över kakan.<br /> Servera kakan med dulce de lechegrädden och fikonen.</p> <p class="x_MsoNormal" style="text-align: center;"><a href="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/125/2023/07/fullsizerender.jpg"> </a>Jag står i matstudion och bakar, bakar och bakar =)</p> <p style="text-align: center;"><a href="http://www.bokus.com/bok/9789155262679/fredagskockens-helgmenyer-trerattersmiddagar-med-vintips/" target="_blank" rel="noopener"> <br /> Mattias fina bok Fredagskockens fredagsmenyer hittar ni här!</a></p>