Maränger som är enkla att göra! Smaksätt dem med valfri smaksättning för vacker färg eller god smak. Detta är en kallvispad maräng som är den enklaste av alla att göra, även kallad fransk maräng. De blir frasiga rakt igenom och är vackert vita. Maränger 100 g äggvita (3 st) ½ tsk pressad citron eller 1 krm ättika (12 %) 200 g strösocker (2 ¼ dl) Smaksättning 2 tsk lakritsgranulat 2 tsk citronzest 2 tsk frystorkat bärpulver 1–2 tsk mortlade kardemummakärnor ½ g saffran ca ½–1 dl fint hackade nötter 0,75 dl riven kokos Några droppar smakessens, t ex mint, vanilj Gör marängerna så här: Sätt ugnen på 100 grader, eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt. Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng. Vänd ner ev smaksättning. Spritsa marängen på plåtar med bakplåtspapper och grädda 1 ½ timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora du gör. När de kan lyftas från pappret är de klara. Låt marängerna stå kvar på eftervärmen 1 timme (låt en sked sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft).