I helgen hade jag och Mattias ett matlagningsgäng hemma i Matstudion. Det kommer då hit en grupp, så lagar vi maten tillsammans och dom får lära sig matlagningtips från Mattias och några desserttips från mig. Gruppen delas upp i tre stationer: förrätt, varmrätt och dessert. Jag guidade dessertgänget och Mattias förrätts- och varmrättsgruppen! Som ni ser på bilden så spritsade vi bl.a. goda maränger till vår rabarberdessert! Vi gjorde inkokta rabarber med snabb vit chokladmousse, kolasmulor, kardemummamaränger, färska jordgubbar och rostad vit choklad! Om du frågar mig så är det en helt genialisk dessert som går snabbt och är enkel att göra! Ni får receptet på rabarberdesserten nedan! Presentationen av rabarberdesserten var något elegantare upplagd på middagen. Den på bilden fixade jag ihop dagen efter för att ge er en bild. Om ni vill kan ni utesluta något av kolasmulorna eller den rostade vita chokladen, det man vill åt är crunchet till de inkokta rabarberna och den lena moussen. Menyn för kvällen: Förrätt: Stekt pilgrimsmussla med jordärtskockscreme, bakad jordärtskocka och jordärtskockschips samt Älvdalsrom Varmrätt: Lammrygg med karamelliserad lökcreme, karamelliserad vit sparris och syrad färsklök samt färskpotatisstomp med chevre, kummin och gräslök Dessert: Inkokta rabarber med vit chokladmousse, kardemummamaränger, kolasmulor och rostad vit choklad. Toppat med en jordgubbe Ni hittar recepten på förrätt och varmrätt på Mattias blogg fredagsocken.se ! Recept på inkokta rabarber med enkel vit chokladmousse, maränger, kolasmulor och rostad vit choklad: Inkokt rabarber: 2 stora rabarber 3 dl socker 2 dl vatten 1. Skala och skär rabarbern i mindre bitar. 2. Koka upp rabarber, socker och vatten i en kastrull. Låt koka lätt i 2 minuter och dra sen av från plattan. Låt allt svalna. Enkel vit chokladmousse: 90 g choklad 2 dl grädde Hacka den vita chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll ner den över chokladen, blanda tills all choklad har smält. Placera chokladgrädden i kylen minst 2 timmar före servering. Vispa upp chokladgrädden tills den är som lättvispad grädde. Ställ in i kylen c:a 5 minuter. Observera att den ska vara mycket lättvispad då den stelnar lite i efterhand då den står i kylen…. Maränger med kardemumma: 3 stora äggvitor 2,5 dl strösocker 1 tsk mortlade kardemummakärnor 1. Vispa äggvitorna till ett skum och häll i lite socker i taget medans du vispar. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är tjock och glansig. 2. Blanda i den mortlade kardemumman och spritsa maränger med önskad tyll på ett bakplåtspapper. 3. Grädda i ugnen på 120 grader i 1 timma. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen tills ugnen är kall. Rostad vit choklad: 75 gram vit choklad av bra kvalité 1. Hacka den vita chokladen ganska fint. Bred ut på en plåt och rosta i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Den skall se nästan lite bränd ut när den är klar. 2. Låt svalna helt och krossa till små bitar som du strör över rabarber desserten. Kolasmulor: 50 g rumsvarmt smör 0,5 dl strösocker 1 msk ljus sirap 1,25 dl vetemjöl 0, 25 tsk bikarbonat 0,5 tsk vaniljsocker 0,5 tsk malen ingefära 1. Värm ugnen till 175 grader. 2. Vispa ihop smör, socker och sirap. 3. Lägg i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en deg. 4. Smula ut degen på en plåt och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. Krossa till mindre bitar och stö på rabarber desserten. Montering: Varva rabarber med den vita chokladmoussen, kolasmulorna och krossade maränger. Toppa med en jordgubbe och rostad vit choklad.