Som sagt denna hallonmoussen är en favorit hos mig och du kan byta ut purén till annan bär- eller fruktpuré om du vill. Här har jag gjutit små bakelser som blir fina att servera, men du kan lika gärna gjöra en hel tårta. Recepten är till ett lager var i en tårta på 18 cm. Jag har sprejat mina bakelser med Velvet sprayfärg från silikomart. Men det är inget måste utan bara för utseendets skull! =) Hallonmoussebakelser ca 10 st Hallonmousse 4 gelatinblad 3 dl vispgrädde 270 g hallonpuré 2 äggvitor 1 1/2 dl strösocker 1 tsk pressad citron 1 krm salt Gör så här Hallonmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Värm upp hälften av purén. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills de smält. Blanda med resten av purén. Vispa samman äggvitor, strösocker och citronsaft i en helt ren rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa blandningen tills den blivit ca 60-65 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten tills du har en glansig och sval maräng. Blanda samman maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt. Om du vill gjuta dekoration av moussen häller du i lite av moussen i silikonformar som du fryser. Karamell-chokladmousse 80 g strösocker (knappt 1 dl) 1⁄2 dl vatten 1 1⁄4 dl vispgrädde 40 g smör 1 krm salt 150 g mörk choklad, 55 % 2 dl vispgrädde Gör så här: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills karamellen är svagt gyllenbrun. Rör inte, då kan sockret kristallisera sig. Vinkla kastrullen om du vill blanda lite. Häll 1 1⁄4 dl grädde i karamellen i 2 omgångar och låt den koka in. Tillsätt smör och salt och koka hastigt upp igen. Hacka chokladen, lägg den i en rostfri bunke och häll på karamellen. Låt stå i 30 sekunder och rör sedan försiktigt om tills blandningen är blank och fin. Låt svalna helt. När chokladblandningen är sval ca 40 grader, kan du vispa grädden lätt och vända ner den i blandningen. Börja med 1/3 av grädden och vänd sedan ner resten. Gjut moussen i tex kupoler och frys in. Tänk på att denna formen måste vara mindre än den större formen som du skall gjuta i. Havresmulor 50 g mjukt smör 1 dl muscovadosocker 0,25 dl muscovadosirap eller ljus sirap 1,5 dl mjöl 1 dl havregryn 1 krm salt Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla ingredienser i en typ Kitchenaid med vingen och blanda tills det klumpar sig. Fördela ut det på en plåt med bakplåtsapper. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. När smulorna är gyllenbruna är de klara. Låt de svalna, då blir de knapriga. Hacka eller smula isär. Montering: Fyll silikonformar ca 6 cm i diameter med hallonmousse ett par cm och lägg dit den gjutna karamellchokladmoussen. Fyll upp formen med mousse. Frys och plocka sen ur bakelserna. Dekorera med färska bär och havresmulorna.