Hallonmoussetårta 2 timmar+tid i frys 10 port Hallonmoussetårta fylld med vaniljkräm och hallongele på en nötmarängbotten. En tårta som kräver lite planering med är väl värd sitt jobb och får ett vackert snitt när du skär i den. Formen är 18 cm i ytterkant och interiörerna ca 15 cm. Gör först klart alla interiörer och gör sen hallonmoussen och lägg ihop tårtan. Enklast är i en hög silikonform men du kan också använda en tårtning med tårtplast. När du monterat tårtan fryser du den och vränger ur den ur silikonformen eller lossar tårtningen och drar bort tårtplasten. Låt tina i kyl 1-2 timmar innan servering. Marängnötbotten Det blir två bottnar, använd en i bottnen på tårtan och den andra mellan gelén och vaniljkrämen eller bara en i botten som på bilden. 150 g mandel eller annan nöt 5 äggvitor 2 dl strösocker Vaniljkräm 1/2 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker 2,5 dl mjölk 3 äggulor 3/4 dl strösocker 1/4 dl Maizena 10 g smör 1⁄2 krm salt Hallongele 2 gelatinblad 200 g frysta hallon 2 msk pressad citron 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker Hallonmousse 4 gelatinblad 3 dl vispgrädde 270 g hallonpuré 2 äggvitor 1 1/2 dl strösocker 1 tsk pressad citron 1 krm salt Gör så här: Botten: Sätt ugnen på 175 grader över och under värme. Mixa mandeln fint – det är dock gott om det inte är för finfördelat, då får du mer tuggmotstånd. Vispa upp äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Vispa i strösocker lite i taget och vispa tills det är en fast och glansig maräng. Vänd i mandeln. Bred ut smeten till två st ca 1 cm tjocka bottnar. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Bottnarna ska ha fått färg när du tar ut dem. Låt svalna. Stansa eller skär ut så stora bottnar som du vill ha. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt dra 5–10 minuter. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut tills den tjocknat. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet. Låt krämen svalna. Häll i en form för att gjuta en ”platta” av vaniljkrämen. Lägg i kyl eller frys för enkast hantering vid montering. Hallongele: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Lägg frysta hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. När hallonen börjar tina mosar du dem så det blir en jämn sås. När allt är smält och varmt kramar du ur gelatinbladen och låter dem smälta i såsen. Rör om och häll upp i en form du vill gjuta gelén i. Häll i en form för att gjuta en ”platta” av gelen. Frys för att lättare kunna hantera vid montering. Hallonmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Värm upp hälften av purén. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills de smält. Blanda med resten av purén. Vispa samman äggvitor, strösocker och citronsaft i en helt ren rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa blandningen tills den blivit ca 60-65 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten tills du har en glansig och sval maräng. Blanda samman maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt. Om du vill gjuta dekoration av moussen häller du i lite av moussen i silikonformar som du fryser. Montering: Lägg nötmarängbottnen i bottnen på den form du skall gjuta tårtan i. Lägg sen på vaniljkrämen och hallongelén. Se till att det är minst 3 cm mindre än den stora formen. Häll på hallonmoussen och släta till moussen upptill. Frys hela tårtan, ta ur den ut formen, placera på ett serveringsfat och låt tårtan sen tina i kyl ca 2 timmar innan servering.