Denna moussetårtan är en riktig favorit, jag tröttnar aldrig på jordgubb och choklad! Du kan byta ut jordgubbspurén till hallonpuré också. De små marängerna ger pricken över i men kan bytas till kaksmulor för att få crunchet man är ute efter. Jag använde en springform som är 18 cm men en 22 cm går också bra men då blir tårtan inte lika hög och du får korta gräddningstiden någon minut. Tårtan räcker till 10-12 personer. Köp min bok om tårtor här! Du behöver: 1 Kladdkakebotten 1 sats jordgubbsmousse till tårtan 1 sats jordgubbsmousse till moussedekoration (kan uteslutas) Maränger till dekorering Ätbara blommor till dekorering Kladdkaksbotten 100 g brynt smör 100 g choklad 2 st ägg 2 msk ljus sirap 2 dl strösocker eller mörkt muscovadosocker för en maffigare smak 2 dl vetemjöl 1 msk kakao 1 tsk äkta vaniljpulver 1 krm bakpulver 2 krm salt Gör kladdkakan så här: Hacka chokladen och smält smöret. Lägg i chokladen i smöret så den smälter. Blanda ihop äggen med sockret. Rör samman torrvarorna i en bunke. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen. Rör sedan ner torrvarorna och blanda till en smet. Häll smeten i springformen (18 cm använde jag) se till att du smörat och bröat den. Gärna med kakao för att få en finare kant på den. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad precis i kanten ca 2 cm men kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt innan du häller på moussen. Jordgubbsmousse Har du silikonformar och vill gjuta former att lägga på gör du dubbel sats av moussen. 175 g vispgrädde (1,75 dl) 2 gelatinblad 175 g jordgubbspuré 30 g äggvita (1 st) 1 tsk pressad citron 70 g socker Så här gör du jordgubbsmoussen: Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter. Värm upp hälften av purén i en kastrull (ca 60 grader) och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén. Blanda samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och rör om hela tiden tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en fast och glansig maräng, vispa tills den svalnat, använd typ en Kitchen Aid. Blanda samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden, lite i taget. Ta fram formen med kladdkakan. För att få fina kanter på moussen behöver du tårtplast eller remsor av over head-plast. Lägg dem längs med formens innerkanter och fyll sen på moussen, jämna till toppen fint du kan. Ställ formen rakt i frys för att stelna över natten. När moussen är helt fryst tar du ut den och drar bort plasten. Dekorera med maränger och blommor. Om du har Mousse gjutet i silikonformar lägger du på dem också. Låt tina helt innan servering. Förvara i kyl när den tinat. Du kan också låta den tina i kylen om du har tid.