I helgen hade jag äntligen min 30 årsfest! Eftersom jag fyller år mitt i sommaren får firandet alltid vänta till efter semestrarna! Alla vet ju att det är mycket fix innan en fest och jag vill ju bara lägga allt krut på desserten och tårtan! Som tur är bor jag med en kock som hjälpte mig med all maten! Jag bakade två moussetårtor med hallonmousse och mörk chokladmousse. Väldigt klassiskt men alltid lika gott! Jag dekorerade med rosa macarons, maränger, jordgubbar och mynta. Receptet på moussetårtan hittar ni längre ner. Det blev en väldigt lyckad fest! Det är alldeles för sällan man har alla sina vänner samlade på en och samma plats. Man borde verkligen ha fest oftare! Välkomstbubbel och skagensnittar på övre terrassen! Middagen dukade vi upp ute på den helt nybyggda terrassen som blev klar kvällen innan, phu... Mattias hjälpte mig med maten och lagade en stor härlig paella med skaldjur! Här dekoreras tårtan med maränger, macarons, mousse, jordgubbar och mynta. Moussetårta med chokladmousse & hallonmousse Bottnar 2 dl vetemjöl 0,5 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver 0,75 tsk mortlade kardemummakärnor 3 st ägg 1,25 dl strösocker 2 msk standardmjölk Så här gör du bottnarna Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och mortlad kardemumma i en bunke. Vispa ägg och socker ordentligt vitt och fluffigt. Vänd ner mjölblandningen med en slickepott och till sist mjölken. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ett 3–4 millimeter tjockt lager. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 5 min. Lägg ett bakplåtspapper på en platt yta och strö över socker. Vänd upp den gräddade bottnen på det sockrade bakplåtspapperet. Dra bort papperet och skär ut lika stora rundlar som tårtformen du skall använda till moussetårtan är. Obs! Om du har en större form än 18 cm kommer du behöva göra två satser eller så kan du grädda dem en och en i springformen du skall använda. Chokladmousse 65 g strösocker 20 g vatten 60 g hela ägg 40 g äggula 160 g mörk choklad 64% 225 g vispad grädde Så här gör du chokladmousse Koka upp vatten i en kastrull. Visp grädden LÄTT i en bunke och ställ kallt. Häll socker, vatten, hela ägg och äggula i en rostfri bunke. Vispa och ställ bunken över det kokande vattnet. Vispa och låt den tjockna tills den når 82 grader. Häll över äggvispet i en vispskål och vispa blandningen kall med hjälp av t.ex. en kitchen aid. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad tills den är 55 grader varm. När chokladen är smält och äggvispet är kallt och luftigt vänder du först ned 1/3 del av den vispade grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner resterade grädde och äggvisp, lite i taget. Vänd runt ingredienserna med slickepott tills den blir helt blänkande och len. Hallonmousse 175 g vispgrädde (1,75 dl) 2 gelatinblad 175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon) 30 g äggvita (1 st) 1 tsk pressad citron 70 g socker Så här gör du hallonmoussen Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden. Montering av moussetårtan Du behöver: Springform 18 cm Tårtringsplast eller overheadpapper Spritspåsar Chokladmousse Botten x 2 rundlar Hallonmousse Macarons Maränger Jordgubbar eller hallon Mynta eller citronmeliss Så här monterar du tårtan Börja med att klippa till overheadplast eller tårtringsplast så den täcker kanten på den form du använder. Jag använder inte bottnen till springformen för att få en så jämn yta som möjligt. Jag ställer ringen på en plåt med bakplåtspapper direkt och lägger i plasten innanför kanterna. Fyll upp med chokladmousse men spar lite i en spritspåse till dekorationen. Lägg i en botten och fyll på med hallonmousse. Likadant här om du vill dekorera med hallonmousse spar du lite i en spritspåse. Lägg i den sista bottnen. Frys hela tårtan och dra bort plasten runt kanterna när den är fryst, då får du släta fina kanter. Du kan frysa ett lager i taget medans du gör hallonmoussen. När tårtan är fryst vänder du den upp och ner och drar försiktigt bort bakplåtspappret. Dekorera tårtan med mousse, bär, maränger, mynta och macarons.