Här är något så genialiskt som saffransmunkar med vaniljkräm! Du kan variera genom att göra kardemummakräm. Helt galet gott och ett kul sätt att baka med saffran! jag vet att det är mycket saffransrecept här på bloggen nu men det är ju ändå det man är så sugen på till jul! Vad bakar du helst med saffran? =) Foto: Andy Prhat Recept på munkar (20 minimunkar) 25 g jäst 75 g smör 1 dl mjölk 0,5 g saffran 30 g strösocker 285 g vetemjöl 1 ägg Frityrolja 1 dl strösocker 1 msk kardemumma Så här gör du munkar med saffran och vanilj 1. Smula ner jästen i en bunke. 2. Smält smöret, dra av kastrullen, tillsätt mjölk och saffran. Häll ner över jästen och rör runt. 3. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. 4. Arbeta till sist in ägget i degen. I början verkar det kletigt, men knåda tills det blir en fast deg. 5. Fördela degen i cirka 20 bitar och rulla dem till bollar, tre centimeter i diameter. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek i cirka 40 minuter. 6. Värm oljan i en kastrull till 160 grader. Fritera munkarna, cirka två minuter på varje sida, tills de får fin färg. 7. Ta upp munkarna och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av lite. 8. Rulla dem i socker och kardemumma. Vaniljkräm 1 vaniljstång eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor 5 dl mjölk 100 g äggula 100 g strösocker 35 g maizenamjöl 20 g smör Så här gör du vaniljkräm som du fyller munkarna med 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. 2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter. 3. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. 4. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat. 5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och häll den i en spritspåse. 6. Skär ett litet snitt i munken och spritsa i vaniljkrämen.