Festlig nyårsdessert! Julen är på sluttampen och nu ser vi fram emot nyår! Nyårsafton förtjänar en bra dessert att avsluta året med. Den här festliga desserten med kardemumma och färskostmousse är len och god i smaken. Du kan klä den med italiensk maräng istället för färskostmousse om du vill. Då blir den ytterligare lite festligare. Foto: Andy Prhat Cheesecake med kardemumma Ca 10 portioner 1,5 tsk mortlade kardemummakärnor 680 g philadelphia 2 dl socker 50 g äggula 85 g äggvita 1 vaniljstång 35 g maizena Ca 200 g digestivekex 75 g brynt smör Gör nyårsdesserten så här: 1. Mortla kardemummakärnorna så du får ihop 1,5 tsk. 2. Blanda philadelphiaost och socker klumpfritt. 3. Blanda i äggulan och äggvitan, lite i taget. Skrapa ur vaniljstången och blanda ner kärnorna, kardemumma och maizena. 4. Smöra och bröa en stor förm (ca 26 cm) eller två mindre springformar (15 cm). Gör du en större blir den inte lika hög men liga god =) 5. Bryn smöret. Krossa digestivekexen och blanda med smöret. Täck botten av formen med blandningen. Häll cheesecake-blandningen över bottnen och grädda i 140 grader i 30-40 min eller tills kakan har ”stannat”. Längre gräddtid kan behövas om du gör en hög cheesecake. Låt svalna. Färskostmousse 3 dl grädde 150 g philadelphiaost 2 msk florsocker Dekorering 2 tomtebloss 250 g färska bär 3 fikon 1. Vispa grädde, philadelphiaost och florsocker till en fluffig kräm. 2. Bred moussen över och runt kakan. Garnera med färska bär, fikon och tomtebloss.