Nyårsdesserten skall ju vara något alldeles speciellt då den inte bara avslutar en middag utan hela året! Denna moussetårtan består av en chokladig brownie, en festlig champagnemousse och en syrlig svartvinbärsmousse. Om du vill kan du även göra ett lager av svartvinbärsmousse i tårtan som ett extra lager. Gör då dubbel sats av svartvinbärsmoussen och häll den över brownien som ett första lager och häl sen på champagnemoussen överst. Och det går lika bra att göra hallonmousse om man vill det. Och ett tips är att servera dessertvinet du använder i moussen till desserten. Skål och gott nytt år! Moussetårta med champagne och svartvinbär Receptet är för en tårtring eller springform som är 18 cm i diameter. Ca 8 personer 100 g smör 120 g ljust muscovadosocker (2 dl löst packat) 1 tsk snabbkaffepulver 50 g kakao 1 tsk vaniljsocker 1⁄4 tsk bakpulver 2 ägg 40 g vetemjöl 1 krm salt Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på formen och smöra kanterna. Smält smöret i en medelstor kastrull på medelhög värme. När smöret är smält blandar du imuscovadosockret, snabbkaffepulver, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör i äggen ett i taget, följt av mjölet. Tillsätt saltet, rör i ev smaksättning och blanda. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt kakan svalna helt. Klä formens insida med tårtplast (med brownien i) för att senare hälla över champagnemoussen. Champagnemousse 4 gelatinblad 2 dl vispgrädde 200 g mascarponeost 1 dl champagne eller prosecco 2 msk dessertvin 30 g äggulor (2 st) 90 g strösocker (1 dl) Gör så här: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. 3. Blanda mascarponeosten med champagne och vin i en bunke. Vispa äggulor och strösocker i en bunke över ett vattenbad. När ägg- smeten är ca 45 grader tar du bort den från värmen, kramar ur gelatin- bladen och låter dem smälta i blandningen, ett i taget och rör om efter varje blad. Blanda äggsmeten med mascar- ponesmeten och vänd försiktigt ner grädden. Gjut moussen på önskat vis och låt den sätta sig i kylen, eller i frysen om du använder tårtplast. Svartvinbärsmousse till dekoration 2,5 gelatinblad 1 1⁄2 dl vispgrädde 135 g svartvinbärspuré 30 g äggvitor (1 st) 70 g strösocker 1/2 tsk pressad citron 1/2 krm salt Gör så här: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Värm upp hälften av purén. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills de smält. Blanda med resten av purén. Vispa samman äggvitor, socker och citronsaft i en helt ren rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa blandningen tills den blivit 60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten tills du har en glansig och sval maräng. Blanda samman maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt. Fyll en form med kupoler med mousse och frys in. Ploppa ut vid dekorationen och låt tina på tårtan. Dekoration: Maränger målade med guldpuder (guldpuder finns på bakavdelningen i välsorterade matbutiker) Vaniljfudge, skuren i bitar Guldkulor (finns på bakavdelningen i välsorterade matbutiker)