Ett gott och fint sätt att servera pannacotta på är i pajform! Om du inte orkar göra ringen i mitten går det lika bra att fylla pannacottan i en hel pajform. De små halvkloten är gjutna i en silikonform. Pannacottapaj med hasselnötskrokant Pajskal 100 g socker 200 g smör 300 g vetemjöl 1 äggula 0,5 tsk salt ev 1 msk vatten äggvita att pensla skalet med Gör så här: Mixa snabbt ihop alla ingredienserna till pajdegen utan vattnet och äggvitan. Om degen känns för smulig häller du i lite vatten i taget tills den går ihop. Mixa inte för länge. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 30 min. Kavla ut den och täck en ring eller pajform med degen. Ca 20 cm bred. Ta en mindre stansring och stansa ut ett hål i mitten, ca 10 cm bred. Täck ringen med en remsa bakplåtspapper på utsidan och täck ringen med pajdeg. Nagga bottnen med en gaffel. Skär ev raka fina kanter. Ställ ned hela ringen med pajdeg runt i pajformen och frys pajdegen. Grädda pajskalet på 175 grader varmluft i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. Pajskalet skall gräddas helt klart. Pensla pajskalet med äggvita direkt när du tagit ut den. Detta hjälper pajskalet att hålla sig frasigt när du häller i pannacottan. Låt pajskalet svalna helt innan du häller i pannacottan. Pannacotta 3 gelatinblad 3 dl grädde 2 dl strösocker 2 dl hallonpuré (eller annan puré) 1 krm salt Gör så här: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och hallonpuré i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt de smälta ner och rör om. Blanda ner saltet. Fyll pajskalet med pannacotta och häll det som blir över i en silikonform med halvklot, ca 2 cm breda. Detta kan också hoppas över. Halvkloten är bara till dekorering. Låt pannacottasmeten svalna något innan du häller den över pajskalet. Ställ in formen i kylen och låt pannacottan stelna i några timmar. Förbered gärna dagen innan. Hasselnötskrokant 50 g hasselnötter 50 g strösocker 75 g vit choklad eller ljus choklad Gör krokanten så här: Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter. Skrubba dem med en fuktig handduk så att skalet lossnar. Om lite är kvar gör det inget. Smält sockret försiktigt i en kastrull, rör inte om men du kan skaka kastrullen lite då och då. Hacka de rostade hasselnötterna och häll det smälta sockret över dem i en skål. Blanda runt och häl ut på ett bakplåtspapper, låt stelna och hacka dem sen fint. Smält chokladen och blanda med de hackade kanderade hasselnötterna. Fördela över pajskalet och häll sen över pannacottan. Använder du ljus choklad blir krispet lite hårdare i pajen, jag hade bara ljus choklad hemma men skulle rekommendera vit choklad. Montering: pajskal pannacotta hasselnötskrokant hallon vita chokladkulor När du har ditt pajskal, pannacotta och hasselnötskrokant klart, fördelar du den hackade krokanten över pajbottnen och häller över pannacottan. Ställ in i kyl eller frys och låt stela helt. Även de små halvkloten ställer du in i frysen, de måste vara frysta för att lätt få ut ur formen. När allt har satt sig dekorerar du med halvkloten, lite hackat krokant, hallon och ev vita chokladkulor. Låt den tina innan servering om pajen är fryst. (tar ca 30 minuter)