De här små pavlovorna gjorde jag till ett reportage i tidningen Hembakat för något år sedan. Pistagepavlovorna är fyllda med en söt och syrlig rabarbercurd och toppade med ätbara små rosenblad och citronskal. Kanske något att servera till midsommar!? [caption id="attachment_9806" align="aligncenter" width="1214"] Foto: Thomas Hjerten[/caption] [caption id="attachment_9805" align="alignnone" width="600"] Foto: Thomas Hjerten[/caption] Pistagepavlova med rabarbercurd 6 st 3 äggvitor 2 dl strösocker 1 msk maizena 1 tsk bakpulver 1 krm ättika 0,5 dl hackade pistagenötter + lite att strö över efter att det spritsats ut 1-2 krm äkta vaniljpulver Så här gör du pistagepavlovan Ugnsvärme 150 grader. Vispa äggvitorna med hälften av sockret tills det går att göra toppar. Blanda resten av sockret med bakpulver, vanilj och maizena i en skål. Häll i det i äggvitan och vispa i ättikan. Vispa tills marängen är blank fast och fin. Vänd då i pistagenötterna. Lägg i spritspåse och spritsa som små korgar, ca 7 cm stora. Strö över hackade pistagenötter. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i 12 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen på eftervärmen i några timmar. Öppna inte luckan, då försvinner värmen. Marängen skall vara lite seg inuti. Rabarbercurd Det blir curd över som du kan spara i en burk i kylen. Håller ca 1 v. 400 g rabarber 0, 5 dl vatten 2,5 dl strösocker 6 äggulor 50 gram smör 1 msk rivet citronskal 1 msk majsstärkelse 2 msk citronjuice 1 krm salt 1,5 dl Grädde Så här gör du rabarbercurden: Skala och skär sedan rabarbern i cm stora bitar. Blanda rabarber med socker i en kastrull. Häll på vattnet och koka upp på svag till medel värme. Låt småkoka tills att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, ca 15-10 minuter. Mixa rabarbern med en stavmixer till en slät puré, låt svalna något. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör hela tiden i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som kräm är den klar, rör ner en nypa salt. Låt svalna och förvara i kylen. Vispa upp grädden och blanda med ca 1 dl rabarbercurd. Vill du ha starkare smak av curden blandar du i mer. Klicka ut lite rabarbercurd i varje pavlova och dekorera med ekologiska rosenblad och citronskal. Servera!