Förra veckan var jag på en pralinkurs och jag kunde knappt vänta på att få försöka göra mina egna praliner! På lördagsmorgon gick jag upp tidigt och började temperera choklad och koka fyllning till mina praliner med bryntsmörkola och hallon. Jag var så nervös när jag skulle vända på formen och slå ut pralinerna, tänk om de inte skulle lossa! Men de gjorde dem och det känns som ett litet steg fram då jag tyckt det känts väldigt svårt att temperera choklad. Nu vet jag att jag kan lyckas och kan bara bli bättre! Testa du med, köp en pralinform i hård plast och en skrapa, en spakelskrapa går fint! Recept på en mörk chokladpralin fylld med kola och hallon ca 24 praliner Börja med att koka fyllningarna Bryntsmörkola 2 dl grädde 1 dl mjölk 2 msk strösocker 0,5 dl ljus sirap 50 g smör att bryna Gör kolafyllningen så här: Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader. Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart. Häll försiktigt ner det i gräddblandningen under omrörning. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell ;) Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet. Hallonfyllning: 2 dl hallon (upptinade frysta går bra) 2 msk grädde 80 g vit choklad Gör hallonfyllningen så här: Koka upp hallon och grädde i en kastrull, när det småkokar mixar du det med en stavmixer och låter den vita chokladen smälta i kastrullen 30 sek, skaka lite på kastrullen och blanda sen till en jämn fyllning. Häll i en spritspåse och låt den svalna innan du fyller pralinerna med den. Temperera mörk choklad till pralinskal 1 skrapa ( spackelskrapa) 1 pralinform av hård plast 255 g mörk choklad 70 g mörk choklad i en separat bunke Temperera mörk choklad så här: Smält 255 g mörk choklad över ett vattenbad. Låt den komma upp i en temperatur över 47 grader. Kyl ner den varma chokladen med 70 g mörk choklad och rör tills den kommer ner till en temperatur av 31-32 grader. Häll chokladen över pralinformen, se till att alla fack är fyllda med choklad. Ha ett bakplåtspapper under. Lyft upp pralinformen och skaka formen och slå på den så att alla luftbubblor som kan finnas längst ned i facken. Vänd pralinformen upp och ned och håll den snett över bunken så att överflödig choklad rinner ut, skrapa bort överflödig choklad från formen och låt chokladen stelna (du kan skynda på den genom att ställa den i frysen 5 minuter) Fyll pralinskalen med kolafyllningen och hallonfyllningen. Smält den överflödiga chokladen som finns kvar i bunken till 32 grader. Häll över pralinformen och skrapa bort överflöd av choklad. Låt stelna, eller låt stelna snabbt i kylen ca 10 min eller tills de släppt från formen. Vänt pralinformen upp och ned och knacka på formen med en sked om de inte släpper från formen direkt. Tadaaa dina praliner är klara! =D