Rulltårta med vaniljkräm och hallon. Rulltårtan är egentligen en jocondebotten men jag tycker den passar jättebra till rulltårta också. =) Rulltårta 25 g smör 110 g ägg (ca 2 st) 90 g florsocker (1 1⁄2 dl) 45 g mandelmjöl 45 g pistagenötter (mixas till mjöl) 25 g vetemjöl (3 msk) 1 krm salt Maräng 95 g äggvitor (ca 3 st) 50 g strösocker (drygt 1⁄2 dl) Gör så här: Sätt ugnen på 220 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker luftigt. Vänd i mandelmjöl och vetemjöl. Blanda i smöret lite i taget och tillsätt saltet. Vispa äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke, tillsätt sockret under vispning och fortsätt vispa till en fast glansig maräng. Vänd ner marängen i äggsmeten tills den är jämnt blandad med äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i långpannan, använd gärna vinkelpalett. Grädda i 8 minuter, bottnen ska ha fått lite färg. Den kan se väldigt tjock ut i ugnen men sjunker ihop när du tar ut den. Strö strösocker på ett bakplåts- papper på en plåt eller bricka, vänd upp kakan. Dra försiktigt av pappret. Det kan hjälpa att pens- la med lite kallt vatten på bakplåtspappet om det är svårt att få bort, eller låt bottnen svalna lite innan du drar av pappret. Låt svalna helt och bred på vaniljkrämen och hallon. Dela hallonen på mitten innan du lägger på dem. Vaniljsås 1 vaniljstång (eller 2 krm mortlade kardemummakärnor) 5 dl mjölk 90 g äggulor (ca 6 st) 100 g strösocker (drygt 1 dl) 35 g majsstärkelse, t ex Maizenas (drygt 1⁄2 dl) 20 g smör 1⁄2 krm salt Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt dra 5–10 minuter. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut när den tjocknat. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet. Låt krämen svalna. Förvara i kyl.