Jag är inget halloween fan men dessa maräng-spökena kunde jag inte motstå och denna chokladkakan är sååå saftig och god. Enkel att baka också utan komplicerade moment. Chokladkaka med spöken till halloween Saftig chokladbotten 150 g smör, rumsvarmt 2 dl brun farisocker eller muscovadosocker 1 dl ljus sirap 3 ägg 0,5 dl naturell oja (rapsolja går bra) 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 0,5 tsk bikarbonat 2 msk kakao 2 krm salt 1 tsk vaniljpulver 2 dl naturell yoghurt 150 g mörk choklad Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Smält chokladen och ställ åt sidan. Vispa ihop socker och smör. Rör i sirap, olja och äggen ett i taget. Nu kommer det se ut som att smeten skurit sig men det ordnar upp sig när det torra ingredienserna blandas i. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner i smeten. Vänd runt med en slickepott omväxlande med yoghurt, vänd i den smälta chokladen. Smöra och bröa en springform, ca 20 cm bred. Jag bröade med kakao för att få fin färg utanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min eller tills den inte är kladdig innuti. Men övergrädda inte, hellre lite lös än torr om jag får välja. Den sätter sig alltid lite när den svalnar också. Låt kakan svalna lite i formen innan du tar loss kanterna. Vänd kakan upp och ner för att få den rak. Häll sen på glasyren när kakan är ljummen eller helt sval. Glasyr: 75 g smör 0,75 dl stark kaffe 0,5 dl kakao 3 dl florsocker 1 nypa salt Gör glasyren så här: Smält eller bryn smöret. Häl i kaffet och rör ner resten av alla ingredienser. Rör om till en jämn glasyr. Spök-maränger 3 äggvitor 1 dl strösocker 1 tsk pressad citronsaft 1 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker svart food gel Gör maränger så här: Värm ugnen till 100 grader. Vispa äggvitor i en rostfri bunke, använd en köksassistent typ Kitchen Aid. När det är lite skummigt häller du i hälften av strösockret och citronsaften. Fortsätt vispa någon minut och häll sen i resten av strösockret lite i taget. Vispa sen ner strösockret och vispa till en fast glasig maräng. Fyll en spritspåse med en rund tyll, ca 1,5 cm bred. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa ut större toppar. Grädda i mitten av ugnen i 1 timma. Låt sen stå kvar på eftervärmen i 30 minuter. Måla sen små ögon med tex svart food gel. Montering: När chokladkakan har svalnat rör du ihop glasyren och häller över kakan. Låt stelna lite så du kan sätta på marängerna. Krossa ev lite maräng mellan spökena också.